در سال جاری 2 هزار پنل خورشیدی بین عشایر استان چهارمحال و بختیاری توزیع می شود
خورشید میهمان سیاه چادر عشایر
بیتا میرعظیمی
خبرنگار
عشایر چهارمحال و بختیاری چندسالی است که دیگر برای تأمین روشنایی چادرهای خود، بلوطهای زاگرس را قطع نمیکنند. همین چندسال پیش بود که سازمان امور عشایر، پنلهای خورشیدی را بهصورت رایگان در اختیار عشایر قرار داد تا با آن خانه و کاشانهشان را روشن کنند، اما حالا همین پنلهای خورشیدی رایگان با قیمتی حدود یک میلیون تومان به عشایر فروخته میشود، تازه آنها باید اول ثبت نام کنند و بعد منتظر تحویل بمانند! این در حالی است که عشایر کشور اغلب افرادی بیبضاعت و محروم بوده و توانایی تأمین حتی همین مبلغ اندک (10 درصد از قیمت کل) را ندارند. آیا در چنین شرایطی برای عشایر ارزانتر نخواهد بود که یک تیشه به بلوط زده و با آن خانه خود را روشن کنند؟!
«داریوش نعمت اللهی» مدیرکل دفتر بهسازی امور تولید سازمان عشایر، در این خصوص به «ایران» میگوید: سال گذشته 11 هزار پنل خورشیدی از 20 هزار سهمیهای که مربوط به 2 سال گذشته (1400-1399) است، میان عشایر کشور توزیع شد. هم اکنون نیز در حال رایزنی با وزارت نیرو در خصوص سهمیه سامانههای قابل حمل خورشیدی برای سال جاری و سالهای آتی هستیم، البته پیگیریها برای بهرهمندی تمام عشایر کشور به پنلهای خورشیدی همچنان ادامه دارد، هر چند که باید به این نکته توجه داشت که تعداد شرکتها برای انجام کار محدود بوده و همزمان نیز بحث تولید با تعداد زیاد مطرح است.
بهرهمندی عشایر از نعمت برق
وی با اشاره به پیگیری توزیع پنلهای خورشیدی در تمامی استانهای کشور میگوید: در حال برنامهریزی هستیم تا ان شاءالله تمامی عشایر را طی 3-2 سال آینده از وجود پنلهای خورشیدی و سامانههای پرتابل خورشیدی بهرهمند سازیم که باید در این میان ظرفیتها را سنجیده و قابلیتها را نیز ارزیابی کنیم. همچنین عشایر ذی نفع را شناسایی کرده و در اولویت تحویل قرار دهیم.
نعمتالهی، عشایر سراسر کشور از خرید پنلهای خورشیدی استقبال بسیار خوبی کردند. این سامانهها، کارایی و بهرهوری خوبی داشته و میتواند عشایر در حال کوچ را از نعمت برق و روشنایی بهرهمند سازد. در عین حال وزن و ابعاد آن نیز برای عشایر که در حال کوچ هستند، بسیار مناسب است. مجموعه این قابلیتها و ویژگیهای مناسب، عشایر سراسر کشور را برای خرید پنلهای خورشیدی بیش از پیش ترغیب کرده است.
تولید ملی سامانههای خورشیدی
در همین حال «یحیی حسین پور» مدیرکل امور عشایر استان چهارمحال و بختیاری به «ایران» میگوید: عشایر چهارمحال و بختیاری از سال گذشته تا کنون برای تحویل حدود 840 سهمیه پنل خورشیدی ثبتنام کردهاند. از این میان 600 پنل تحویل داده شده و قرار است طی یک ماه آینده، 200 سهمیه دیگر تحویل عشایر شود. پیشبینی میشود سالجاری نیز 2هزار سهمیه پنل خورشیدی بین عشایر استان توزیع شود.
وی با اشاره به اینکه توزیع پنلهای خورشیدی میان عشایر، طی 4-3 سال گذشته در سراسر کشور آغاز شده است، میگوید: یکی از نیازهای اولیه و اساسی عشایر ییلاقی و قشلاقی، تأمین روشنایی است. عشایر در قدیم برای تأمین روشنایی از هیزم و چوب و حتی سوختهای فسیلی استفاده میکردند، اما در حال حاضر با مطرح شدن بحث انرژیهای پاک و استقبال جهانی از آن، تهیه چوب و هیزم از جنگلها به منظور تأمین روشنایی به فراموشی سپرده شده است. در همین راستا عشایر برای تأمین روشنایی خانههای خود به استفاده از پنلهای خورشیدی علاقهمند شدهاند. این سامانههای خورشیدی، تولید ملی و باصرفه بوده و نیاز اولیه عشایر برای بهرهمندی از نعمت برق را تأمین میکند. قیمت این پنلها در بازار آزاد، بسته به ولتاژ و شرایط و امکانات آن متغیر بوده و بین 5 تا 20 میلیون تومان قیمتگذاری میشود، البته سازمان امور عشایر، تنها 10 درصد قیمت این پنلها را از عشایر دریافت کرده و 90 درصد آن را وزارت نیرو پرداخت میکند.
حسینپور میافزاید: جمعیت عشایری استان چهارمحال و بختیاری، 24 هزار خانوار عشایر است، البته در سالجاری، هنوز پایش نهایی انجام نشده و با نهایی شدن آن، بالطبع تعداد جمعیت عشایر تغییر خواهد کرد. عشایر ییلاقی و قشلاقی این استان، تا کنون از تهیه پنلهای خورشیدی برای تأمین برق مورد نیاز استقبال بسیار خوبی کرده اند. با توجه به زندگی اغلب عشایر در مناطق صعب العبور، این سامانههای خورشیدی میتواند نقش مهمی در آسایش زندگی آنها ایفا کند. از سویی دیگر، این پنلها از سرقت وسایل و خانههای عشایر جلوگیری میکند، چرا که با روشنایی محیط و خانههای عشایر، امکان سرقت از آنها به حداقل میرسد.
تحویل رایگان به عشایر
«محمدعلی سیدعلی پور» یکی از عشایر روستای «تِرکی» واقع در شهرستان کوهرنگ است که 3 سال پیش پنل خورشیدی را بهصورت رایگان از سازمان امور عشایر منطقه تحویل گرفته است. او به «ایران» میگوید: «آن وقتها به عشایر زیادی، این پنلها را رایگان دادند و مردم هم خیلی خوشحال شدند، اما بعد از چند سال گفتند که باید ثبت نام کنید. تازه موقع تحویل هم یک میلیون تومان میگیرند. امسال 30 خانوار ثبتنام کرده اند، اما هنوز تحویل نگرفته اند. پسرم هم ثبت نام کرده؛ گفتند امسال تحویل میدهند.»
او میگوید: «اندازه پنل خورشیدی که من استفاده میکنم کمتر از یک متره و خیلی راحت هم موقع کوچ ،جابهجا میشه. از اون برای روشنایی خانه یا شارژ موبایل هامون استفاده میکنیم. سر هم درنمیارم که چطور کار میکنه؟ باتری می خوره یا با موتور کار میکنه؟! هر چیه دستگاه خوبیه. الان 4 تا لامپ چادر را باهاش روشن میکنیم، اما بنده خداهایی که از این دستگاهها ندارند، چادرهاشون رو با چراغ نفتی یا توری روشن میکنند.»
یک میلیون تومان باید جور کنیم!
«برجعلی پیروند» یکی دیگر از عشایر روستای تِرکی است. او 50 سال سن دارد و با زن و بچههایش در فصول مختلف ییلاق-قشلاق میکند. او هنوز از نعمت پنلهای خورشیدی برای روشنایی ِخانه و کاشانهاش بهرهمند نشده اما خیلی امیدوار است که زودتر به او هم یکی از این دستگاهها بدهند تا خانهاش را با آن روشن کند. او به «ایران» میگوید: «چند سال است که برای این دستگاه ثبت نام کردیم، اما هنوز تحویل نداده اند و هنوز پولی نگرفته اند، اما از عشایر دیگه شنیدم بالای یک تومان باید جور کنیم تا بتوانیم این دستگاه رو بخریم. الان هم تا شب میرسه همه جا تاریک میشه و باید چراغای نفتی و دستی مون رو روشن کنیم. خدا کنه زودتر این دستگاه رو بهمون تحویل بدن تا بتونیم خونههامون رو روشن کنیم.»
روشنایی چادرها با پنل خورشیدی
«میکائیل علیزاده» یکی دیگر از عشایر غیور منطقه «یکانات» شهرستان مرند واقع در استان آذربایجان غربی است. او و خانوادهاش 6 سالی است که برای روشن کردن محفل خانهشان از پنلهای خورشیدی استفاده میکنند. علیزاده به «ایران» میگوید: «حدود 6 سال پیش این پنل را از بازار آزاد 950 هزارتومان خریدم. همان موقع هم چند تا از اقواممان از این پنلها خریدند، البته الان میگویند قیمتشان بالا رفته و از 9 میلیون تومان به بالا خرید و فروش میشود.»
او درباره نحوه استفاده از این دستگاه میگوید: «پنلها را روی چادرها میگذاریم تا با نور خورشید شارژ شوند، اگر برف و باران هم بیاید مشکلی ایجاد نمیکند. وسیله خوبی است و خیلی به درد عشایر میخورد. 10 تا لامپ کم مصرف را روشن می کند و علاوهبر روشن کردن خانه، موبایل هایمان را هم شارژ میکنیم.»
فرماندار انزلی از بسته بودن راه دسترسی برای اطفای حریق خبر داد
40 هکتار از تالاب انزلی سوخت
عامل آتش افروزی در تالاب انزلی با دستور قضایی دستگیر شد
سودجویان با هدف تصرف اراضی تالاب انزلی 40هکتار از این اکوسیستم بینالمللی را به شعلههای آتش سپردند. آتش صبح جمعه به جان تالاب انزلی افتاد و به گفته محمد پورخوش سعادت، فرماندار انزلی نداشتن دسترسی - تا زمان نگارش این خبر (11 شهریور)- اجازه اطفای حریق را به نیروها نداده است. گسترش دامنه آتشسوزی و عدم دسترسی به محل حادثه در منطقه چراغ پشتان تالاب بینالمللی انزلی اطفای حریق را با مشکل مواجه کرده و ستاد بحران استان گیلان از سازمان امداد هوایی کشور درخواست بالگرد آبپاش کرد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه حریق تالاب بامداد جمعه در منطقه چراغ پشتان از حوالی شهر بندری انزلی شروع شده و عوامل اجرایی و امدادی به منطقه اعزام شدهاند، اظهار داشت: با توجه به باتلاقی بودن منطقه، اطفای حریق فقط از طریق بالگرد آبپاش امکان پذیر است که در این رابطه از ساعت ۳۰ دقیقه بامداد اطلاعرسانی و درخواست امداد هوایی بهدلیل عدم دسترس بودن منطقه از مدیریت بحران کشور بهصورت ملی به دستور استاندار گیلان انجام شده است.به گفته امیر مرادی، تجهیزات استانی در انزلی برای اطفای حریق فراهم است اما بهدلیل عدم دسترسی به منطقه تنها راه اطفای آن هوایی است که هماهنگیها با مدیریت بحران کشور و سازمان اطفای هوایی کشور برای دراختیار گرفتن بالگرد و هواپیمای آبپاش انجام شده است.
وی گفت: تعداد بالگردهای آبپاش در کشور محدود است اما قول مساعد داده شده که این بالگرد برای اطفای حریق به تالاب انزلی اعزام شود.
اولین آتشسوزی در تالاب انزلی در سال ۱۴۰۱ در ۳۱ تیرماه اتفاق افتاد که حدود ۱۵ هکتار از این تالاب را در محدوده روستای کوچک محله طعمه حریق کرد و این دومین آتشسوزی در سالجاری در تالاب انزلی است.
تالاب بینالمللی انزلی در سال ۱۴۰۰ شاهد چندین مورد آتشسوزی بزرگ بود که در آن بخش وسیعی از نیزارهای روستاهای شانگهای پرده، طالب آباد، لیجارکی و منطقه چراغ پشتان انزلی طعمه آتش شدند که همه این حریقها به قصد تصرف اراضی و توسط سودجویان انجام شد. در سال ۹۸ نیز حدود ۱۰ هکتار از نیزارهای تالاب بینالمللی انزلی توسط سودجویان به آتش کشیده شد. این تالاب بینالمللی با مساحتی حدود ۲۰ هزار هکتار از شمال به انزلی، از جنوب به صومعهسرا، از شرق به خمام، از جنوب شرقی به رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی محدود است.تالاب انزلی سال ۱۳۵۴ در فهرست تالابهای بینالمللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسید. همچنین سازمان بینالمللی حیات پرندگان، این تالاب را بهعنوان زیستگاه با اهمیت برای پرندگان تشخیص داده و جزو تالابهای طبیعی و آب شیرین کشور و از جمله زیباترین مناظر آبی منطقه است.تالاب انزلی محل تخمریزی آبزیان و پناهگاه و مأمن پرندگان بومی و مهاجر است. این تالاب که با بیش از ۱۰۰ گونه پرنده، ۵۰ گونه ماهی و صدها گونه موجودات گیاهی اکوسیستم کمنظیری دارد، از سال ۱۳۵۴ جزو تالابهای بینالمللی تحت حفاظت شناخته شد و مهمترین منبع تکثیر و تولید ماهیان خاویاری و استخوانی دریای خزر و سالانه پذیرای مسافران بیشمار داخلی و جهانگردان خارجی است.
ساخت سد «لیلانچای» پایانی بر پروژه احیای دریاچه ارومیه
یک کارشناس محیطزیست گفت: احداث «سد لیلانچای» پایانی بر پروژه احیای دریاچه ارومیه خواهد بود.
محسن موسوی خوانساری در گفتوگو با تسنیم در رابطه با روند احیای دریاچه ارومیه گفت: با روندی که برای احیای دریاچه در پیش گرفته شده، بعید است که دریاچه ارومیه احیا شود چرا که بتازگی مدیران دولتی در آذربایجانشرقی و مدیرعامل آب منطقهای استان از روند ساخت سد لیلانچای در ملکان بازدید کرده و دستور تجهیز مجدد کارگاه این سد را دادهاند.
ساخت این سد براساس مصوبههای ستاد احیای دریاچه ارومیه 8 سال پیش متوقف شد.
او گفت: در آن زمان تصمیم گرفته شد که از هرگونه بارگذاری اضافه در حوضه دریاچه ارومیه جلوگیری شود چرا که مصارف دریاچه ارومیه به قدری بود که اجازه نمیداد حقابه این دریاچه اختصاص یابد. حقابه دریاچه ارومیه 3.2 میلیارد مترمکعب است که اگر تأمین نشود دریاچه بسرعت خشک خواهد شد.
این کارشناس گفت: مدیران ارشد وزارت نیرو در استان در حالی که بر آسیب سد لیلانچای به روند احیای دریاچه ارومیه واقف بودند دستور به تجهیز کارگاه و ازسرگیری ساخت این سد دادند.
موسوی خوانساری گفت: با ساخت این سدها پرونده احیای دریاچه ارومیه بسته شده و دریاچه ارومیه به کویری خشک که پهنه بادهای نمکی است، تبدیل میشود. این اقدام مسئولان آذربایجانشرقی در حالی صورت گرفته که این استان و شهر تبریز بیشترین آسیب را از طوفانهای نمکی دریاچه ارومیه میبینند چرا که جهت بادها از غرب به شرق است و شهر تبریز را درگیر خواهد کرد.
ایرنا-حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: خشکسالی بیش از سه هزار میلیارد تومان به نواحی چهارگانه محیط زیست کشور خسارت وارد کرده است.
مهر- سید ابوالقاسم موسوی، مدیرکل دفتر مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست نقش آموزش و حمایت مسئولان را در مدیریت پسماند بسیار مهم ارزیابی کرد.
ایرنا- حجتالاسلام ابراهیم حمیدی، رئیس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به اهمیت مسائل زیست محیطی در مجموعه مس سرچشمه رفسنجان(شرکت ملی مس) گفت: در حوزه تولید و صنعت توجه به مسائل زیست محیطی مهم است و درباره این مجموعه نگرانی محیط زیستی ح داقلی وجود دارد و این مسائل نیز باید مدیریت و رفع معایب شود.
مهر- محمد اسدی، مدیر کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری گفت: تعداد سگهای ولگرد در کشور همچنان رو به افزایش است.بحث عقیمسازی سگهای ولگرد مطرح شده است اما این طرحها نیازمند حمایت و بودجه است.
ایرنا- طیب امینی، فرماندار نمین از خاموشی آتشسوزی در مراتع حاشیه جنگلهای فندقلو این شهرستان خبر داد و از گردشگران و شهروندان خواست نسبت به حفظ و حراست از منابع طبیعی احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند.
تسنیم- رضا انجمشعاع، معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حدود ۳۰۰ نیروی «قراردادی و طرحی» در سازمان داریم که پیگیر تبدیل وضعیت آنها هستیم، اما آییننامه ماده ۴۴ قانون مدیریت کشوری هرگونه تبدیل وضعیت را مشروط به برگزاری آزمون سراسری میداند.
ایسنا- ذبیحالله اعظم، سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس از اختصاص ۵٠ میلیارد تومان اعتبار اولیه برای مقابله با آفت پروانه برگخوار درختان بلوط زاگرس خبر داد.
ایرنا- احد جلیلیان، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه اعلام کرد که بزودی منطقه «زرده» در شهرستان دالاهو به عنوان منطقه حفاظت شده محیط زیستی ثبت و معرفی خواهد شد.
ایلنا- محمود همامی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به تأثیر تغییر اقلیم در ایران روی حیات وحش اظهار کرد: به صورت کلی وقتی توزیع و فراوانی منابع آبی افزایش پیدا کند حیات وحش پاسخ مثبت به آن میدهد اما برعکس آن درست نیست. بسیاری از گونههای جانوری تحت تأثیر تغییر اقلیم قرار میگیرند، این یک تهدید جدی است و زیستگاههایی که الان برای حیات وحش مطلوب هستند ممکن است برای چند سال آینده نامطلوب شوند.
مهر-دومین نشست کمیته فنی گردشگری ایران و روسیه با موضوع لغو روادید برای سفر گردشگران گروهی دو کشور برگزار و صورتجلسه این کمیته امضا شد.
ایرنا- مجتبی ذوالجودی، معاون سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه تالاب هشیلان کرمانشاه به لحاظ قابلیتهای زیستی و منظر زیست بومی، اهمیت ویژهای دارد، گفت: سایت پرندهنگری این تالاب میتواند مکانی برای بازدید دوستداران طبیعت، دانشجویان و محققان علوم محیطی و جانوری از پرندگان و آشنایی با گونههای مختلف باشد.
ایسنا- مهدی دوست، استاندار هرمزگان در آیین بهرهبرداری از طرحهای شهرداری بندرعباس از احداث ابرشهر گردشگری دریایی ایران در هرمزگان خبرداد.
ایلنا- علی دارابی، قائممقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با توجه به جایگاه خراسان رضوی در حوزه گردشگری گفت: این استان متفاوت با دیگر استانهای کشور است و موضوعات آن با توجه به بعد ملی که دارد به صورت ویژه رسیدگی خواهد شد.
ایسنا- سیدمؤید محسننژاد، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس درباره اجرای کنسرت همایون شجریان در تخت جمشید ابراز بیاطلاعی کرد و گفت: نسبت به این موضوع کلاً بیاطلاع هستم. از طرفی، افرادی که تمایل دارند در محوطهها و بناهای تاریخی در سطح استانها برنامه فرهنگی اجرا کنند، ملزم هستند از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مجوز دریافت کنند. تا کنون مجوز یا ابلاغیهای درباره اجرای کنسرت در تخت جمشید از جانب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استان فارس نرسیده است.