قطر تریبیون (قطر):
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر دستور بازداشت علی شریف العمادی، وزیر دارایی و برکناری او را از این سمت صادر کرد.
علی شریف العمادی متهم است دست به حیف و میل اموال دولتی زده است. بنابر این دستور علی بن احمد الکواری، وزیر تجارت و صنعت وظایف العمادی را به دست گرفته است.
ال اسپکتادور (کلمبیا):
در حالی که اعتراضات مردمی در خیابانهای سراسر کلمبیا ادامه دارد، بنا به دعوت دولت، نمایندگان معترضان وارد مذاکره با دولت شدهاند تا بحران کنونی و اعتراضهای مردمی به افزایش مالیاتها و وضعیت کرونا و واکسیناسیون عمومی حل شود.
هدف این مذاکرات حمایت از آسیبپذیرترین اقشار کلمبیا است.
ایندیپندنت (بریتانیا):
ناوگان نیروی دریایی انگلیس که در جدی ترین رویارویی پسابرگزیتی خود، هفته پیش به منظور هشدار به فرانسه بر سر قلمرو ماهیگیری دو کشور عازم جزیره جرسی شده بود، همچون ناوگان دریایی فرانسه که در منطقه حضور داشت، به خانه بازگشت، اما چالشها بین دو کشور بر سر حق ماهیگیری در این منطقه همچنان ادامه دارد.
خشم «اژدهای زرد» از سیاست یک بام و دو هوای غرب
زهره صفاری/ موضعگیری سنگین کشورهای حاضر در نشست گروه هفت نسبت به چین و اعلامیه پراتهام آنها به این کشور، با واکنش شدید وزارت خارجه چین همراه شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی چین (Ecns)، این بیانیه که توسط وزرای خارجه کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و امریکا و همچنین نمایندگان اتحادیه اروپا به امضا رسید، در حالی با اتهامات خشونتهای حقوق بشری در چین علیه اویغورها، ابهامات مدیریت چین نسبت به منطقه خودمختار هنگکنگ و مسائل مربوط به تایوان و همچنین چین و روسیه برای جهان آغاز شد که به نظر میرسید حاضران در این نشست بزرگترین بحرانهای حال حاضر جهان مانند کرونا، رکود اقتصادی و... را فراموش کرده بودند. موضوعی که با واکنش وزارت خارجه چین همراه شد و «وانگ ونبین»، سخنگوی این وزراتخانه گفت: «این اتهامات حقیقت ندارند و دولت چین پیشتر بارها تصریح کرده است که دولتهای غربی و رسانهها با تکیه بر آمارهای جعلی و سوء برداشتها علیه چین موضع میگیرند. وزرای خارجه گروه هفت با این بیانیه عملاً در روابط داخلی چین و تلاش آن برای تغییر تاریخ مداخله آشکاری داشتهاند. حاکمیت چین بر جزایر دیابو و جزایر دریای چین جنوبی قانونی و با سند و مدرک است. حضور تایوان نیز به عنوان یکی از شرکای فعال سازمان بهداشت جهانی در این نشست باید به عنوان نمایندگی چین تلقی شود.»
وی افزود: «گروه هفت متشکل از کشورهای توسعه یافته است بنابراین باید تلاش قابل توجهی در مسیر تقویت اقتصاد جهانی و نیازهای کشورهای در حال توسعه داشته باشد نه اینکه سعی در ایجاد اختلاف و شکاف در جامعه بینالمللی کند. چراکه این روند پروسه احیای اقتصادی را خدشهدار خواهد کرد. همچنین مداخله و اتهامزنی به دیگر کشورها میتواند به همکاریهای بینالمللی علیه کرونا را که در حال حاضر با اختلاف اولویت اصلی جهان است نیز به مخاطره بیندازد.»
«مارتین جاکس»، مسئول ارشد دپارتمان سیاست و مطالعات بینالمللی دانشگاه کمبریج معتقد است: «شرکای گروه هفت باید بدانند که آنها دیگر بر جهان سلطه ندارند. پس چون نمیتوانند موقعیتشان را باور کنند به چین حمله میکنند. درواقع گروه هفت به چین تاخت چراکه نمیتوانست همزمان نابرابریهای خطرناک و شیوع بحران آفرین و هولناک کرونا را مورد بحث قرار دهد. واقعیت این است که کشورهای غربی حتی در تولید واکسن داخل کشورشان هم ماندهاند اما چین به کشورهای زیادی واکسن صادر کرده و مشکل اصلی غرب نیز همین است.»
سیاست پرابهام روابط با چین
فارغ از بیانیه نهایی گروه هفت آنچه مسلم است، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه امریکا چالش با پکن را در سخنرانیهایش مطرح کرد اما حاضر نشد رقابت چین و امریکا را جنگ سرد تازه قلمداد کند. به نوشته «گلوبال تایمز»، ناظران چینی معتقدند این نوع گفتمان وزیر خارجه امریکا نشانهای از اهداف بلندپروازانه آنها برای برتری در روابط با چین است. از طرفی بیانیه مشترک گروه هفت نشان داد امریکا و همپیمانانش هنوز بر پایه منطق گذشته با چین برخورد و وانمود میکنند که اعتمادی به سیاستهای چشم بادامیها ندارند.تحلیلها نشان میدهد همکاریها برای مبارزه با بحران پاندمی، رشد جهانی اقتصاد و مسائل امنیت منطقهای بزرگترین دغدغههای چین و امریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل است اما واقعیت این است که هیچ یک از این موارد بدون همکاری چین و امریکا حل و فصل نخواهد شد. چینیها بشدت به عملی شدن این همکاری اهمیت زیادی میدهند اما در عین حال اطمینان کامل به امریکا را بازی در زمین حریف میدانند و از آن اجتناب میکنند اما دولت جدید امریکا سعی در القای سیاستی دارد که بتواند استراتژی همکاری کوتاه مدت و رقابت بلندمدت را در قبال چین پیاده کند. «لو ژیانک»، محقق ارشد علوم اجتماعی آکادمی چین معتقد است: «دولت بایدن با تخریب روابط با چین هیچ مزیتی به دست نمیآورد. از طرفی اروپاییها نیز توان مقابله با چینیها را ندارند و به همین دلیل حتی در لوای نشست گروه هفت نیز موفق به تبیین سیاست شفافی در رابطه با چین نشدند.»
شکست «نتانیاهو» در تشکیل کابینه صهیونیستی
گروه جهان/ ناکامی «بنیامین نتانیاهو» برای تشکیل کابینه در فرصت 28 روزه سبب شد تا رئیس رژیم صهیونیستی برای پیشگیری از چهارمین انتخابات ظرف دو سال گذشته، این مسئولیت را به بزرگترین رقیب او «یائیر لاپید» بدهد. به گزارش «رویترز»، «رئووین ریولین» در مصاحبهای تلویزیونی ساعاتی پس از پایان مهلت «نتانیاهو» در ساعت 12 روز سهشنبه گفت: «با حمایت 56 عضو کنست از نامزدی «لاپید»، مأموریت تشکیل دولت را به او واگذار میکنم. با توجه به تعداد توصیهها بهنظر میرسد با وجود مشکلات او رأی اعتماد کنست را به دست خواهد آورد.
حال اینکه او خود رئیس دولت شود یا کسی را معرفی کند چندان اهمیتی ندارد.» «لاپید» 57 ساله رهبر حزب میانه «یش عتید» که برای تشکیل دولت دستکم حمایت 61 عضو از 120 نماینده کنست را نیاز دارد در بیانیهای اعلام کرد درصدد است دولتی «چپ، راست و میانه» تشکیل دهد تا ثابت کند هیچ کس از دیگری متنفر نیست. در حال حاضر «نفتالی بنت» رهبر حزب «یمینا» با 7 کرسی پارلمان، گمانههایی برای پیوستن به ائتلاف چپ میانه با «لاپید» را مطرح کرده است. از سوی دیگر به نوشته «فرانس پرس»، 5 نفر از نمایندگان لیست عرب مشترک و حزب «رام» به رهبری «منصور عباس» نیز با ارسال نامهای به «ریولین» حمایت خود را از «لاپید» اعلام اما تأکید کردهاند که از دولتی که «نفتالی بنت» در رأس آن باشد حمایت نمیکنند. چراکه «بنت» از حامیان موضوع الحاق کرانه باختری؛ خط قرمز اعراب مسلمان است. اما با این حال کارشناسان معتقدند شاید جدیترین تهدید برای سوق یافتن نمایندگان برای تشکیل دولت متحد، شخص «نتانیاهو» باشد. اما «نتانیاهو» پس از اعلام این تصمیم با هشدار یک تهدید برای اسرائیل گفت: «یک حقیقت روشن است که ائتلاف به رهبری لاپید به معنای تشکیل یک دولت چپ خطرناک خواهد بود.»
خاطرات یک دیپلمات
روایت گمشده
فاروق الشرع / وزیر خارجه سابق سوریه
مترجم: حسین جابری انصاری
[فیلیپ] حبیب فریبکار در کاخ سفید
این وضعیت بحرانی، اعزام فیلیپ حبیب فرستاده ویژه رونالد ریگان رئیس جمهوری امریکا به منطقه را در پی داشت که از بیروت سفر منطقهای خود را آغاز کرد. روشن بود که اعزام حبیب که بر علاقهمندی خود به لبنان و سوریه از طریق ابراز علاقه به [خوراکیهای معروف شامات، چون] حمص و تبوله تأکید میکرد؛ نتیجه تصمیم مجموعه کاری بود که هیگ برای پیگیری آنچه بحران موشکها نام گرفت، تشکیل داده بود.
دیدار حبیب و قبل از آن، اشارههای هشدارآمیز در پیام هیگ، از نگاه ما با نگرانی جدی از این موضوع ارتباط داشت که بشیر جمیل در روابط خود با اسرائیل تا آن حد پیش رفته باشد که نتواند از آن بازگردد. در ۵ مه ۱۹۸۱ آن گونه که بعداً دانستم، روشن بود که جمیل در گفتوگو با سرتیپ محمد خولی به این موضوع اشاره کرده که اگر خواستههایش پذیرفته نشود، احتمال پناه آوردنش به درخواست کمک از اسرائیل وجود دارد. این گفتوگو و محتوای آن، حقیقتی تردیدناپذیر بود که نشان میداد اسرائیل در شریانهای اصلی مشکلات لبنان حضور دارد بویژه پس از آنکه سعد حداد [با حمایت اسرائیل] فرمانده مجموعهای شد که ارتش لبنان جنوبی نامیده میشد. [در این زمان] اقدام شارون در زدن نیروگاه اتمی عراق به دستور مناخیم بگین سازنده صلح با مصر، انجام شد. اقدامی که هیچ تعارضی با رویکرد ریگان نداشت که در پی موفقیتهای سریع بود. بر اساس همین ارزیابیها بود که جنگندههای اسرائیلی، نیروگاه اتمی عراق را در ۷ ژوئن ۱۹۸۱ ویران کردند و عراق فرورفته [تا گلو] در جنگ با ایران، نتوانست هیچ واکنشی علیه اسرائیل یا منافع امریکا در منطقه از خود نشان دهد.
در این شرایط رئیس جمهوری مرا برای شرکت در نشست وزرای خارجه عرب به بغداد فرستاد که با هدف محکومیت هدف گرفتن نیروگاه اتمی عراق برگزار میشد. روابط دیپلماتیک سوریه با عراق قطع بود و سفارت یا دفتر حفاظت از منافع در این کشور نداشتیم. با هواپیمای کوچکی به همراه برخی کارکنان دفترم و از جمله سفیر میخائیل وهبة مدیر دفتر، عازم عراق شدیم. چون نمایندگی دیپلماتیک در عراق نداشتیم دیدار خود را تا پیش از ورود به فضای عراق به حکومت این کشور اطلاع نداده بودیم.
خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
ادامه پاورقی خاطرات بولتون را در سایت ایران آنلاین (ion.ir) بخوانید.
قواعد رقابت امریکا با چین
جوزف نای استاد دانشگاه هاروارد
مترجم:بنفشه غلامی
«جو بایدن» اخیراً در سخنرانی خود در کنگره امریکا، هشدار داد که چین به طور جدی در تلاش است تبدیل به مهمترین قدرت جهان شود. او سپس گفت آینده از آن این دست کشورها نیست و امریکا است که برنده نهایی خواهد بود. اما این در صورتی است که امریکا درست بازی کند و رقابتی سالم با چین داشته باشد، در غیر این صورت این رقابت میتواند بسیار خطرناک شود. هرچند «بایدن» در سخنرانی خود در کنگره به «فرانکلین روزولت» و رکود بزرگ اقتصادی اشاره کرد و از به کار بردن کلماتی که یادآور جنگ سرد باشد، پرهیز کرد. اما شرایط کنونی بسیار مشابه دهه 1950 است؛ زمانی که «دوایت آیزنهاور» از پرتاب اولین ماهواره روسی به فضا استفاده کرد تا دستور سرمایهگذاری امریکا را در زمینههای آموزش و ایجاد زیرساختهای لازم برای فناوریهای جدید صادر کند. آیا امریکای امروز هم خواهد توانست در این مسیر گام بردارد. در حال حاضر امریکا در فناوریهای کلیدی پیشتاز است. اما چین نیز در حال سرمایهگذاریهای قابل توجهی در این حوزه است و در برخی زمینهها بخوبی با امریکا رقابت میکند و قصد دارد تا سال 2030 پیشتازی جهان در هوش مصنوعی را به دست گیرد و پیشرفتهایش در این خصوص نیز قابل توجه است. چین دیگر مقلد صرف فناوریهای امریکایی نیست و امریکا در چالش با فناوری چین بیشتر نیازمند آن است که فناوری داخلی خود را بهبود بخشد تا اینکه بخواهد دیگران را تحریم کند. اما رقابت با «چین» تنها نیمی از مشکلاتی است که «بایدن» پیش روی دارد. شاید در برخی مناطق رهبری یکجانبه امریکا بتواند مسائل و مشکلات را برای متحدانش حل کند و مثلاً نیروی دریایی امریکا بتواند نگرانیهای متحدانش در دریای جنوبی چین را برطرف کند. اما وقتی صحبت به موضوعات فراملی میرسد، تلاش و توان امریکا به تنهایی کافی نیست و اتحاد کشورهای زیادی را میطلبد، زیرا مثلاً ویروسها و گازهای گلخانهای به مرزها احترام نمیگذارند و به نیروی نظامی اهمیتی نمیدهند. در اینجا است که امریکا نمیتواند به سادگی تنها به قدرت خود فکر کند و باید به دیگران و همکاری با آنها نیز بیندیشد.
منبع: project Syndicate
طنین پرقدرت فریاد حمایت از فلسطین در جهان
گروه جهان/ هزاران فلسطینی روز گذشته درحالی آخرین نماز جمعه ماه مبارک رمضان را تحت فشارهای شدید رژیم صهیونیستی در قدس اقامه کردند که در سراسر جهان قلوب مسلمانان و آزادگان جهان که در تظاهرات روز قدس شرکت کردند، با آنها همراه بود.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری «وفا»، رژیم صهیونیستی صبح دیروز همزمان با آغاز مراسم مربوط به روز جهانی قدس با اعلام آمادهباش کامل به نیروهای خود و گسترش نیروهای ضد شورش و ویژه خود در شهر قدس، اقدامهای امنیتی خود را افزایش داد و مسیرهای منتهی به مسجدالاقصی را بست. براساس این گزارش، اقدام پلیس رژیم صهیونیستی همزمان با اعزام نیروهای زیادی از یگانهای سرکوبگر اشغالگر به محله شیخ جراح در نزدیکی بخش قدیمی شهر قدس و دستگیری ۱۱ نفر از فلسطینیهای ساکن قدس و زخمی شدن ۲۰ نفر دیگر از آنها در پنجشنبه شب توسط نیروهای رژیم صهیونیستی انجام شد. درگیریها پس از آن آغاز شد که اهالی محله شیخ جراح در حمایت و همبستگی با صاحبان منازلی که به تخلیه از آنجا تهدید شدهاند با نیروهای رژیم صهیونیستی درگیر شدند که به گفته اهالی، شدت این درگیری در این محل تاکنون بیسابقه بوده است. نظامیان رژیم صهیونیستی صبح دیروز نیز در هراس از روز قدس، در کوچههای مختلف شهر قدس مستقر شدند و با ایجاد ایستگاههای بازرسی هویت شهروندان که خواهان ورود به شهر قدس و مسجدالاقصی بودند را بررسی و تعدادی از آنها را بازداشت کردند. هرچند آنان با هدف کاهش تعداد نمازگزاران در مسجدالاقصی در مناطق مختلف شهر قدس اقدامات شدید امنیتی وضع کرده و مسیرهای منتهی به مسجدالاقصی را بستند. اما خبرهای عصر دیروز خبرگزاری وفا حاکی از آن بود که دستکم 70 هزار فلسطینی وارد قدس شده و با شکوهی تمام آخرین نماز جمعه ماه مبارک رمضان را اقامه کردند. در خطبه های نماز جمعه در مسجد الاقصی «شیخ یوسف ابو اسنینه» به عنوان خطیب نماز گفت: به سازشکاران با رژیم اشغالگر قدس می گوییم که وعده حق الهی را فراموش و از آن بسیار دور شدید و به آن پشت کردید و بدانید که پیروزی آینده از آن خداست.
همنوایی آزادگان جهان با آرمانهای فلسطین
با وجود محدودیتهای کرونایی که در اغلب کشورهای جهان جاری است، حامیان مردم مظلوم فلسطین در سراسر جهان به مناسبت روز قدس به خیابانها رفته و علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی شعار سر دادند.
به گزارش ایرنا، با وجود محدودیتهای کرونایی و اعلام قبلی مبنی بر برگزار نشدن تجمعات مردمی و راهپیمایی روز جهانی قدس؛ مردم عراق در استانهای نجف اشرف، دیاله، بصره و بغداد و تعدادی از شهرهای جنوبی عراق ترجیح دادند بدون توجه به خطر کرونا، این روز را گرامی بدارند. در جریان این راهپیماییهای مردمی، مانور کاروانهای خودرویی و تجمعهای ویژه روز جهانی قدس، تصاویر فرماندهان شهید قاسم سلیمانی و حاج ابومهدی المهندس و دیگر فرماندهان برجسته مقاومت و جهاد عراق بر دوش مردم حمل شد.
احزاب سیاسی و گروههای مذهبی پاکستان نیز با توجه به دستورالعمل دولت این کشور برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و پیروی از مقررات بهداشتی، روز جهانی قدس را به صورت راهپیمایی خودرویی و موتوری در شهرهای مختلف پاکستان از اسلامآباد پایتخت گرفته تا شهرهای لاهور، پیشاور، کراچی و کویته برگزار کردند. در روسیه هم جامعه بزرگ ۳۰ میلیون نفری مسلمانان این کشور همزمان با آخرین جمعه ماه مبارک رمضان روز بینالمللی قدس را با شکوه خاصی در مساجد این کشور برگزار کردند. در افغانستان نیز گروهی از جوانان کابل با راهاندازی کاروان خودروهای حامل پرچم ملی افغانستان و فلسطین و گردش در مناطق مختلف پایتخت، از روز جهانی قدس تجلیل کردند.
در اردن نیز مردم این کشور با حضور در راهپیمایی و محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی، همبستگی خود را با فلسطینیان اعلام کردند و اخراج سفیر رژیم صهیونیستی را خواستار شدند. آنان همچنین از دولت اردن خواستند برای جلوگیری از قانونشکنیها و جنایات اسرائیل به دادگاه بینالمللی مراجعه کند.
در همین حال «عبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن در سخنانی به مناسبت روز قدس، پیشنهاد کرد که برای کمک به ملت فلسطین باید کالای ساخت امریکا و رژیم صهیونیستی تحریم شوند. وی در این سخنرانی تأکید کرد: قرار گرفتن روز جهانی قدس در آخرین جمعه از ماه مبارک رمضان بیانگر این موضوع است که قدس مسئولیتی برای ملل اسلامی به دنبال دارد و یکی از تعهدات ایمانی مسلمانان است.در همین حال هزاران نفر از مردم یمن نیز در نقاط مختلف این کشور در حمایت از مردم فلسطین به خیابان ها رفتند.