با هدف پیشگیری از کشتار دامهای مولد عشایر در وضعیت خشکسالی انجام میشود
خرید یک میلیون و 800 هزار رأس دام عشایر به قیمت روز
زهره افشار
خبرنگار
کاهش 40 درصدی بارشها نسبت به میانگین بلند مدت، زمینه ساز تشدید خشکسالی در کل کشور شده و مردم را در بسیاری از شهرها حتی با مشکل تأمین آب شرب مواجه کرده است. در این میان عشایر با مشکلات بیشتری در این زمینه مواجه هستند، چراکه برخی برکهها، رودخانهها، چشمهها و قناتهایی که در سالهای گذشته بر سر راه کوچ، عشایر و دامهای آنها را سیراب میکرد یا خشک شدهاند یا آب کافی برای رفع تشنگی جامعه عشایری ندارند. نداشتن آب برای سیراب کردن دامها و افزایش بیحساب و کتاب قیمت نهادههای دامی بهدنبال کاهش قابل توجه تولید علوفه در مراتع، عاملی شده تا بسیاری از عشایر توان تأمین علوفه و آب مورد نیاز دام هایشان را نداشته باشند و حتی دامهای مولد خود را روانه کشتارگاه کنند. این مسأله در شرایطی که عشایر سالانه 25 درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تأمین میکنند میتواند تهدیدی برای امنیت غذایی کشور تلقی شود و بههمین خاطر با تصمیمی که هفته گذشته گرفته شده از امروز یک میلیون و 800 هزار رأس دام از عشایری که توان نگهداری دامهایشان را ندارند خریداری میشود تا جلوی کشتار دام مولد گرفته شود.
از عهده مخارج دامها بر نمی آییم
«عدنان موسوی» یکی از عشایر منطقه شوش خوزستان به «ایران» گفت: با شرایط خشکسالی پیش آمده مجبور هستیم هر کیلو جو را از بازار به قیمت کیلویی 5 هزار و700 تومان تا 6 هزار و 200 تومان خریداری کنیم. حتی برای یک بسته کاه و کلش باید 60 هزار تومان هزینه کنیم، البته اتحادیه عشایری مقداری خوراک دام که مخلوطی از جو سبوس و ذرت است، کیلویی 2 هزار و 200 تومان به ما میدهد که بههیچ وجه کافی نیست و خود من در این چند هفته مجبور شدهام حتی برههای زیر 30 کیلو را بهدلیل اینکه توان تأمین علوفه را ندارم به بازار ببرم. در حال حاضر برای تأمین آب دام هایم هم باید کلی هزینه کنم که برایم میسر نیست. ما نسل در نسل دامدار هستیم و کار دیگری بلد نیستیم و همه ساله هم گوشت سالم به مردم تحویل دادهایم پس الان که با خشکسالی مواجه شدهایم و در حال از دست دادن دامهایمان هستیم انتظار بزرگی نیست که از دولت بخواهیم به ما کمک کند.
آسیبپذیری عشایر سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان یکی از استانهایی است که امسال در صدر استانهای خشک قرار گرفته و خشکسالی، مردم این دیار را متحمل بیشترین خسارتها کرده است. «حمید طوقی» مدیرکل امور عشایری سیستان و بلوچستان به «ایران» گفت: خشکسالی امسال به همه زیربخشهای کشاورزی استان خسارت زیادی زده اما عشایر بهدلیل ماهیت زندگیشان متحمل خسارت بیشتری شدهاند. عشایر استان ما در منطقه سیستان، کوچ رو و معمولاً بین تالاب هامون و استان خراسان جنوبی در حال تردد هستند و این دسته از عشایر که در حال حاضر در اطراف تالاب هامون مستقر هستند بیشتر از عشایر منطقه بلوچستان با خشکسالی و تبعات آن مواجه هستند. عشایر منطقه بلوچستان کوچ داخل استانی میکنند و معمولاً دایره کوچشان حدود 50 کیلومتر است . بهگفته وی 25 تانکر در سیستان و بلوچستان روزانه مأمور تأمین آب شرب عشایر هستند و کشندههای 5 هزار لیتری هم آب به دامهای عشایر میرسانند. طوقی تصریح کرد: در سال های گذشته بر اساس بودجهای که در اختیار اداره کل عشایری قرار میگرفته، کشندههای 5 هزار لیتری که به تراکتور وصل میشود بهصورت رایگان به عشایر واگذارشده است. وی تأکید کرد: امسال که عشایر حوزه سیستان با مشکل بیشتری مواجه هستند علاوه بر آبرسانی از طریق کشندهها که خود عشایر و ما داریم، بیلهای مکانیکی هم در منطقه مستقر شده تا با کندن 7 تا 8 متر از عمق زمین، آب را برای رفع عطش دامهای عشایری از دل زمین بیرون بکشند.
خرید دام عشایر آغاز شد
«فضلالله خرم» مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک هم به «ایران» گفت: یکی از تبعات خشکسالی شدیدی که بر همه کشور حاکم شده است کاهش یک میلیون و 620 هزار تنی علوفه مرتعی بوده که متأسفانه این روند هنوز هم ادامه دارد. به گفته وی، عشایر برای تأمین علوفه دام خود سالانه به 8 میلیون و 400 هزار تن علوفه نیاز دارند که معمولاً 7 میلیون تن آن از مراتع و مزارع تأمین میشده است. 500 هزار تن از یک میلیون و 400 هزار تن باقیمانده را هم دولت با قیمت مصوب تأمین میکرده و مابقی را هم خود عشایر بهصورت آزاد خرید میکردند که امسال 1.6 میلیون تن دیگر هم به آن اضافه شده که برخی از عشایر توان تأمین آن را ندارند. وی با اشاره به اینکه هر خانوار عشایری به طور میانگین حداقل 100 رأس دام دارد، جمعیت دام عشایری را 23میلیون رأس دام کوچک اعلام کرد. وی افزود: تاکنون 133هزار تن نهاده مورد نیاز دام عشایر از سوی اتحادیه تأمین شده که کافی نیست. وی با اشاره به مشکلات عشایر برای تأمین علوفه و حتی آب دامهای خود گفت: بهدنبال نگرانی از افزایش تحویل دام عشایری به کشتارگاه و پس از پیگیریهایی که انجام دادیم سهشنبه هفته گذشته مصوبهای را مبنی برخرید یک میلیون و 800 هزار رأس دام عشایر توسط شرکت پشتیبانی امور دام گرفتیم. با توجه به اینکه در روزهای پایانی هفته تقاضا برای خرید دام به علت عید قربان افزایش یافته بود عملاً خرید این تعداد دام از روز شنبه دوم مرداد رسماً آغاز شده است. وی تأکید کرد: خوشبختانه قیمت خرید دام عشایر به قیمت روز خواهد بود و به عشایر در قبال تحویل هر کیلو دام زنده 3 کیلو جو هم تحویل داده میشود. ضمن اینکه عشایر پول دامهای خود را نقداً دریافت میکنند که امیدواریم این میزان خرید، جلوی عرضه دام مولد عشایر به کشتارگاه ها را بگیرد.
سرگردانی بیماران سرطانی مازندران در پیک پنجم کرونا
دکتر محمد اسلامی جویباری
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و رئیس انجمن علمی هماتولوژی و آنکولوژی ایران
حدود ۱۷ ماه از شیوع کووید۱۹ میگذرد. در ابتدای شیوع بیماری در مازندران اولین اقدام آن روزها تخلیه مرکز جامع سرطان مازندران و اختصاص آن به بیماران مبتلا به کووید۱۹ بود. همین باعث شد بیماران مبتلا به سرطان زیادی را از دست دهیم، چون برآوردی از گستردگی بیماری، درمانهای لازم و تختهای بیمارستانی نداشتیم. به نقل از وزیر محترم بهداشت، هیچ بیمار مبتلا به کووید۱۹ بدون تخت نماند، ولی در این میان، بیماران مبتلا به سرطان زیادی بیتخت ماندند یا به بخشی منتقل شدند که فاقد حداقل استانداردهای لازم برای مراقبت از این بیماران و درنتیجه، آمار بالای مرگ و میر در این گروه بود. هنوز در پیک پنجم بیماری، به رغم همه توصیهها، مذاکرات و مکاتبه گروه آنکولوژی با مسئولان مربوط، باز هم اولین اقدام، تخلیه مرکز جامع سرطان و انتقال بیماران به سایر بخشها است. شاید از دید بعضی از متولیان سلامت همچنان ابتلای به سرطان، معادل پایان زندگی است یا شاید اکنون که کووید۱۹ در مرکز توجه رسانهها است بیتخت ماندن بیمار مبتلا به سرطان اهمیت کمتری داشته باشد. مرکز جامع سرطان، با زحمت و پیگیری رئیس محترم وقت دانشگاه علوم پزشکی مازندران و معاون فعلی درمان وزارت بهداشت جناب آقای دکتر جان بابایی به منظور بهبود کیفیت ارائه خدمات درمانی سرطان ساخته و تجهیز شد. با تبدیل این مرکز که تنها بخش بستری درمان سرطان در سطح دانشگاه علوم پزشکی مازندران است، به بخش کرونا، بیماران مبتلا به سرطان یا باید در این شرایط راه پایتخت را برای پیدا کردن تخت در پیش بگیرند یا منتظر بمانند تا شاید تخت بستری در هر بخش با هر شرایط پیدا شود و البته باید دست برآرند و دعا بکنند که این تأخیر تأثیری بر روند درمان نخواهد گذاشت یا طی بستری شدن مبتلا به کووید۱۹ نخواهند شد.
بادهای 120 روزه در شمال سیستان و بلوچستان شدت میگیرد
زاهدان - رئیس گروه پیشبینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان با اشاره به صدور هشدار سطح نارنجی این اداره کل گفت: از دوشنبه شب وزش بادهای 120 روزه در شمال استان تشدید شده و احتمال وقوع طوفان گردوخاک و شن وجود دارد. علی ملاشاهی در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار داشت: بر اساس خروجی نقشههای پیشیابی و مدلهای جوی وزش این باد شدید پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز را در بر میگیرد.
وی ادامه داد: پیشبینی میشود وزش این باد شدید موجب کاهش شدید دید افقی، کاهش کیفیت هوا، تشکیل توده عظیم گردوغبار و وقوع طوفان گردوخاک و شن شود طوری که موجب اختلال در برخی محورهای مواصلاتی شمال استان، محور زابل-نهبندان، زاهدان-نهبندان و زاهدان-بم و وقوع خسارت به بخش کشاورزی و سازههای موقت شود. رئیس گروه پیشبینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان افزود: با توجه به سرعت وزش و میدان جریان باد احتمال میرود توده عظیم گردوغبار به زاهدان و مناطق شرقی نفوذ کند و موجب افزایش غلظت ذرات غبار، کاهش دید و کاهش کیفیت هوا شود. ملاشاهی خاطرنشان کرد: توصیه میشود در زمان غبارآلود شدن هوا از ترددهای غیرضروری در فضای باز خودداری شود. رئیس گروه پیشبینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: وزش بادهای شدید 120 روزه حداقل تا پنجشنبه پیش رو در شمال استان جریان دارد.
گلستان در وضعیت کرونایی فراتر از قرمز
گرگان - رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: روند شیوع پیک پنجم ویروس کرونا در استان، سریع و افزایشی است و همین روند باعث شده تعداد بستریهای دیروز نسبت به روز گذشته ۷۹ نفر بیشتر باشد.
عبدالرضا فاضل اظهار داشت: ۱۳۸ بیمار در بخش مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار دارند و حال ۴۶ نفر وخیم است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی با اعلام اینکه وضعیت تختهای بستری بیماران کرونایی در بیمارستانها و مراکز درمانی شرق استان وخیم است، گفت: ظرفیت پذیرش در شرق استان تکمیل شده و با سرعت زیاد روند افزایش مبتلایان و بستری افراد طی ۲ تا ۳ روز آینده ظرفیت همه تختهای بیماران کرونایی استان تکمیل خواهد شد.
وی تصریح کرد: آمار روزانه بیمارانی که بهصورت سرپایی ویزیت میشوند و با گرفتن دارو در منزل تحت درمان قرار میگیرند، حدود هزار نفر است.
وی تأکید کرد: وضعیت شیوع کرونا در همه ۱۴ شهرستان گلستان قرمز است و استان در وضعیت بحرانی و فراتر از قرمز قرار دارد.
متقاضیان کشت گیاهان دارویی در یزد وام کم بهره دریافت میکنند
یزد - مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: با انعقاد تفاهمنامه میان دفتر طرح توسعه گیاهان دارویی وزارتخانه و صندوق کارآفرینی امید به متقاضیان کشت این نوع گیاه اعم از آبی و دیم وام قرضه الحسنه با نرخ چهار درصد پرداخت میشود.
اکبر شیخ علیشاهی با اشاره به شرایط اقلیمی حاکم بر کشور و کاهش ذخایر منابع آبی استان و لزوم جایگزینی کشتهای کم آبخواه در اراضی کشاورزی افزود: این تسهیلات در راستای حمایت از توسعه کشت گیاهان دارویی در نظر گرفته شد.
وی از متقاضیان دریافت وام خواست با مراجعه به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و با اطلاع از شرایط دریافت تسهیلات نسبت به ثبتنام در سامانه «سیتا» قسمت تبصره ۱۸ اقدام کنند.
وی مهلت ثبتنام و بارگذاری مدارک در سامانه را پانزدهم مردادماه جاری بیان کرد.