وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به دوسالانه ملی غزل:
دوسالانه ملی غزل فرصتی مغتنم برای دوستداران شعر است
گروه فرهنگی: محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جایزه دوسالانه ملی را فرصتی مغتنم برای سخنوران، محققان و دوستداران شعر عنوان کرد تا افزون بر تبادل تجربهها و بیان یافتهها و تأملات خویش، از تازهترین رهاوردهای غزلسرایان کشور آگاه شوند. اسماعیلی در پیامی به دوسالانه ملی غزل آورده است: «در میان گونههای شعر ایران، غزل برآمده از ذوق و خلاقیت سخنوران بزرگ این سرزمین، سخنگوی عشق، زیبایی و دلدادگی به جمال، بیانگر تجربههای سیر و سلوک در طریقت کمال و تهذیب نفس و دریافتهای شهودی سالکان مسیر معرفت الهی است. این مسیر درخشان تا زمانه ما امتداد یافته و غزل همچنان در محفل اهل سخن بالانشین و والامرتبه است. جایزه دوسالانه غزل فرصتی برای دوستداران شعر برتبادل تجربهها و یافتههاست. جایزه ملی دوسالانه غزل که با یاد شاعر نامآور و غزلسرای برجسته روزگار ما حسین منزوی برگزار میشود، فرصتی مغتنم برای سخنوران، محققان و دوستداران شعر است تا افزون بر تبادل تجربهها و بیان یافتهها و تأملات خویش، از تازهترین رهاوردهای غزلسرایان کشور آگاه شوند. شهر زنجان به عنوان میزبان این رخداد بزرگ ادبی و فرهنگی و زادگاه زندهیاد حسین منزوی، از دیرباز خاستگاه بزرگان اندیشه و ادب و حکمت بوده و شایستگی آن را دارد که پایتخت غزل ایران نامیده شود. »
نکوداشت استاد منوچهر محمدی، در حقیقت بزرگداشت یاد و نام انقلاب است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی استاد منوچهر محمدی را چهره علمی، انقلابی، فرهنگی، دغدغهمند، متخصص و متعهد که باید او را پیشگام و پیشرو در زمینه مطالعات انقلاب اسلامی دانست و گفت: «نکوداشت استاد منوچهر محمدی، در حقیقت بزرگداشت یاد و نام انقلاب است. اسماعیلی در پیامی به پاس دههها خدمت علمی و فرهنگی منوچهر محمدی و آیین نکوداشت مقام علمی و فرهنگی این استاد فرهیخته نوشت: «آسمان پر فروغ علم و فرهنگ ایرانِ اسلامی به ستارگان درخشانی مزین شده است که با تلاش خالصانه مسیر ترقی را طی کردهاند و سالها با آموختن و نوشتن به چهرههایی آشنا تبدیل شدهاند که نقشی جاودان در تعلیم و تربیت جوانان این آب و خاک بر جای گذاشتهاند و استاد منوچهر محمدی یکی از این چهرههای آشناست. نکوداشت دانشمند فرهیختهای که از آغاز آشنایی با او سالها میگذرد، برای من خاطرهانگیز است؛ استادی که افتخار شاگری ایشان را داشتم و همواره آثار او را دنبال میکردم. نام نیکوی استاد پرآوازه حوزه علوم سیاسی و روابط بینالملل بر کتیبه دل همه دوستداران و شاگردان ایشان حک شده است.»
اهدای کتاب «دنیای شیشهای 2» توسط وزیر ارشاد
همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازدید از اکسپو 2020 دوبی، که از اواخر مهر ماه 1400 تا اواخر فروردین ماه 1401 برگزار میشود، کتاب «دنیای شیشهای 2» را که با مشارکت بنیاد رودکی انتشار یافته است در ملاقات با مسئولان موزه اکسپو، برای ثبت در این موزه اهدا کرد. اسماعیلی یکی از نسخههای اهدایی را بهرسم یادبود امضا کرد که به عنوان کتاب فارسیزبان تاریخ اکسپو، برای ثبت در مقر اصلی موزه اکسپو در شانگهای چین، به نمایندگان ارشد این موزه اهدا شد. موزه اکسپو که تحت نظارت سازمان جهانی نمایشگاهها (بی آی ای) تأسیس شده است، به صورت سنتی در زمان برگزاری اکسپوهای جامع جهانی یا تخصصی بینالمللی، با برپایی پاویونی در محل اکسپو، موزه موقت چندماهه اکسپو را راهاندازی میکند. گفتنی است «دنیای شیشهای/ اکسپوهای جهانی از 1851 میلادی» تألیف علیرضا بهرامی، توسط انتشارات آرادمان به همت بنیاد رودکی به عنوان متولی رویدادهای هنری اکسپو آذرماه امسال در تالار رودکی رونمایی شد.
هفت قطعه محلی با اجرای مدرن
نداسیجانی- چند سالی است در بخش موسیقی دستگاهی ایران شاهد شیوههای نوینی از سوی آهنگسازان هستیم که میتواند اتفاقی تازه دراین عرصه باشد و به تعبیر دیگر تلفیق سازها و موسیقیهای مختلف با یکدیگر است، اگرچه گاهی برخی از آهنگسازان مسیر را به اشتباه طی میکنند و ماحصل آن آثاری است که نه ویژگیهای موسیقی ایرانی دارد و نه غربی یا حتی موسیقی محلی ایران. اما هستند آهنگسازان شناخته شدهای که با علم به این کار به خلق چنین آثاری دست میزنند مانند آنچه شریف لطفی موسیقیدان برجسته ایرانی منتشر کرده است، آلبومی با عنوان «آوای ایران» یا همان «محلی ها» که در بازار موسیقی عرضه شده است. این آلبوم۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ در فرهنگسرای ارسباران رونمایی و منتشر شد اما دی ماه 1400 بهصورت گستردهتر در دسترس مخاطبان قرار گرفت و حالا علاقهمندان این ژانر از موسیقی میتوانند در خارج از ایران این اثر را بشنوند.
«محلیها یا آوای ایرانی» شامل هفت قطعه موسیقی محلی با تنظیم و آهنگسازی شریف لطفی با اجرای کوارتت فیلارمونیک بوده است، اگرچه فعالیت عمده این موسیقیدان رهبری ارکستر یا حضور فعالش در عرصه آموزشی (پداگوژیست) است اما آثار ارزشمندی هم در کارنامه هنری خود ثبت کرده است. او در این آلبوم تأکید بر چند صدایی بودن موسیقی ایرانی دارد و در مراسم رونمایی این کار اشاره داشت: «در این آلبوم بدون اینکه بر سنتی یا مدرن بودن تأکید زیادی داشته باشم سعی کردم تا حفرههای میان این دو را پر کنم و برخلاف دیدگاهی که موسیقی ایرانی را تک صدایی میبیند، اثری چندصدایی آهنگسازی کنم.»
در نگاه ناشر این آلبوم نوشته شده است: «راهکاری نوین از شریف لطفی در آفرینش موسیقی ایرانی است، روشی که به لحاظ پایبندی به اصول آکادمیک، دارای ویژگیهای منحصربهخود بوده که در شیوههای معمول و شفاهی پیشین دیده نمیشود.»
اجرای آلبوم «آوای ایران» بر عهده کوارتت فیلارمونیک تهران با نوازندگی علی ابراهیمی (سنتور)، فؤاد قهرمانی (سهتار)، امیرحسین نجفی (تار) و محمدرضا پوستی (عود) بوده و میکس و مسترینگ آن را حامی حقیقی انجام داده است.
آوای ایران: محلیها
اثری از: شریف لطفی
ناشر: نشر دیبایه
روایتی دست اول از زندگی امام و همسرش
مصطفی رزاق کریمی که در کارنامهاش مستندهای مطرحی مثل «خاطراتی برای تمام فصول»، «یاد و یادگار» و فیلم بلند داستانی «حس پنهان» را دارد در «بانو قدس ایران» روایتی دست اول از زندگی بانو خدیجه ثقفی همسر امام راحل، تصویر کرده است؛ بانویی که با وجود تجربههای مرفه کودکی، ۶۰ سال زندگی پرتلاطم را در کنار رهبر فقید انقلاب تجربه میکند. رزاق کریمی در این فیلم مستند اطلاعات درجه یکی درباره بانو ثقفی به بیننده ارائه میدهد؛ از جمله اینکه کودکی و نوجوانی ایشان در ناز و نعمت گذشته، در آن ایام بهترین و جدیدترین لباسها و کفشها را میپوشیده و معلم خصوصی زبان فرانسه داشته و علاقهای به طلبهها و آخوندها یا به تعبیر خودش ملاها نداشته و حتی لحظهای فکر نمیکرده که روزی همسر یکی از آنها شود. جالب اینکه سبک زندگی کودکی و نوجوانیاش فاصله زیادی از زندگی در خانههای ساده قم و نجف داشته و حتی در دوران حضور در فرانسه به یاد دوران خوش کودکی از نوفللوشاتو به مراکز خرید آنجا میرفته و با سلیقه خاص خودش لباسهایش را به قول امروزیها«ست» میکرده است. جدا از این اطلاعات و جذابیت روایت آن برای مخاطب آنچه به فیلم ارزش میدهد اطلاعاتی است که از طریق بانو ثقفی و اطرافیانش از شخصیت و درونیات رهبر فقید انقلاب دریافت میکنیم. «بانو قدس ایران» روایتی ملموس و واقع گرایانه از عواطف و احساسات این زوج نسبت به یکدیگر دارد. بانویی که در عین تأثیرپذیری از امام(ره) شخصیت مستقل و عقاید خاص خود را حفظ میکند. مستند همچنین ضمن وفاداری به مهمترین فرازهای تاریخ انقلاب تلاش میکند به ورطه سیاست نیفتد و قصه را از منظری زنانه و مادرانه روایت کند. بیشک از لحظههای تأثیرگذار این مستند شنیدن این نکته است که مرگ حاج مصطفی و بعد از آن حاج احمدآقا چه ضربه روحی بزرگی به ایشان وارد کرده است. نوع رابطه بانو ثقفی با پسرش مرحوم حاج مصطفی و همسرش و همچنین رابطه آنها با رهبر فقید انقلاب دارای نکات ریز و قابل تأملی است. فیلم مستند «بانو قدس ایران» برنده تندیس بهترین فیلم یازدهمین جشنواره «سینماحقیقت» و منتخب سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر از اواخر مهرماه به صورت آنلاین در سایت هاشور اکران شده است.
بانو قدس ایران
کارگردان: مصطفی رزاق کریمی
داستان هایی از موقعیت خاص انسانی و اجتماعی
گروه فرهنگی: برای علاقهمندان ادبیات، بویژه وقتی بحث آثار خارجی در میان باشد نگاهی به فهرست کتابهایی که در خلال برگزاری جوایز مختلف موفق به کسب عنوان شدهاند از جمله راههای مؤثر برای انتخاب است. در همین رابطه انتشارات «کتاب نیستان» به تازگی چاپ دوم مجموعه داستانهایی را روانه کتابفروشیها کرده که در کارنامهشان کسب یکی از مشهورترین جوایز ادبیات انگلیسی زبان در قاره امریکای شمالی ثبت شده، جایزه
«ادبی اُ. هنری». نکته جالب توجه درباره این کتاب، درج داستانهای برگزیده این رویداد ادبی به قلم نویسندگان مختلف است که از این طریق فرصتی برای آشنایی با افراد بیشتری برای خوانندگان تازه وارد به کتابخوانی فراهم میشود. کتاب «باغ رستگاری» به همت «زهره یاری» ترجمه شده و در بردارنده 14 داستان کوتاه از نویسندگان سرشناسی همچون «جویس کرول اوتس»، «آلیس واکر» و «آلیس آدامز» است. آنطور که در خود کتاب هم آمده، این داستانها هر یک به تنهایی دریچهای نو به روی داستاننویسی باز کردهاند، از طرفی مضمون آنها هم پیرامون مسائلی درباره موقعیتهای خاص انسانی و اجتماعی در جهان امروز است. مسائلی که چندان مرز و محدودیتهای جغرافیایی سرشان نمیشود و به نوعی برای هریک از ما ملموس هستند؛ از جمله این مضامین میتوان به ترس، عشق، نفرت و جدایی اشاره کرد. اما جایزه «اُ. هنری» که به اعتبار آن میتوان با آسودگی بیشتری به سراغ داستانهای مذکور رفت، رویدادی ادبی است که در یک قرن گذشته اثرگذاری بسیاری در خلق آثار ادبی با نگاهی به زندگی اجتماعی داشته، این جایزه به نام نویسنده مشهور امریکایی گره خورده. «اُ. هنری» با نام اصلی «ویلیام سیدنی پورتر»، نویسندهای امریکایی بود که داستانهای او به سبب قدرت بسیار در به بازی گرفتن کلمات و از سویی شخصیتپردازیها و پایانهایی غافلگیرانه مطرح شد.
باغ رستگاری
مترجم: زهره یاری
انتشارات کتاب نیستان