تایم (امریکا)
جو بایدن در حالی نخستین سال ریاست جمهوریاش را پشتسر گذاشت که با فهرستی طولانی و رو به رشد از مشکلات مختلف از وضعیت آب و هوایی گرفته تا طوفانها و کووید19 رودررو است و امریکاییها هر روز بیش از قبل این سؤال را مطرح میکنند که آیا او برای پستی که در دست دارد مناسب است یا خیر؟
اشپیگل (آلمان)
امریکا قصد دارد اگر روسیه حرکتی در جهت حمله به اوکراین انجام دهد، شدیدترین تحریمهای خود را علیه این کشور به کار گیرد. در این شرایط تنشآلود، اولاف شولتز، صدراعظم جدید آلمان وقت زیادی ندارد و باید بدون اتلاف وقت وارد عمل شده و ضمن مذاکره جدی با جو بایدن، اقدام به میانجیگری برای حل این بحران کند.
اکونومیست (بریتانیا)
تنها 4 ماه پیش بود که بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس با ارائه طرحی از چشمانداز خود برای شکستن رکورد 11 ساله نخستوزیری مارگارت تاچر خبر داد. اما اکنون در وضعیتی قرار گرفته که حتی همحزبیهایش درصدد استیضاح وی و برکناریاش هستند تا رکورد کمترین دوران تصدی این پست را برایش رقم بزنند.

با تشدید بحران معیشت و فقر شهروندان افغانستانی صورت گرفت
طالبان در اروپا
زهره صفاری/ طالبان روز گذشته برای نخستین بار پس از آغاز حکمرانی خود بر افغانستان، در مسیر انجام مذاکرات دیپلماتیک، نشست سه روزه با مقامات غربی در اروپا را در نروژ آغاز کرد.
به گزارش «دویچه وله»، هیأت 15 نفره طالبان به ریاست سرپرست وزارت خارجه افغانستان روز شنبه با هواپیمای ویژه دولت نروژ وارد فرودگاه اسلو شد. براساس اعلام سخنگوی این گروه، طالبان در این سفر علاوه بر مقامات اتحادیه اروپا و نروژ، با نمایندگانی از انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا و امریکا بحث و تبادل نظر خواهد داشت. محور اصلی این مذاکرات مسائل حقوق بشری و کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان اعلام شده است. در همین راستا دیدار با نمایندگان جامعه مدنی افغانستان از جمله فعالان زن و خبرنگاران نیز در دستور کار این نشست قرار گرفته است. بنا بر اعلام وزارت خارجه امریکا بررسی سازوکار تشکیل سیستم سیاسی کشور، اعمال فوریتهای حقوق بشری، بحران اقتصادی، چالشهای امنیتی و ضدتروریستی و همچنین حق تحصیل زنان در فهرست صورتجلسه نشست قرار دارد. «ذبیحالله مجاهد» سخنگوی طالبان به «فرانس پرس» گفت: «طالبان به درخواست غرب پاسخ داد و برای این نشست پیشقدم شد. امیدواریم این مقدمه سبب تقویت روابط دیپلماتیک با کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی و غربی شود.»
اما در حالی که با آغاز این نشست فعالان سیاسی مخالف طالبان به میزبانی نروژ واکنش نشان دادند و رئیس بخش روابط خارجی جبهه مقاومت ملی افغانستان خواستار مقابله با روند مشروع کردن حکومت طالبانی شد، «آنیکن هویتفلت»، وزیر خارجه نروژ در بیانیهای اعلام کرد: «مذاکرات با طرف افغان به معنای به رسمیت شناختن طالبان نیست اما ما باید با حاکمان فعلی کشورها رابطه داشته باشیم تا نگذاریم چالشهای سیاسی، کشورها را به سمت بحرانهای حقوق بشری سوق دهد.»
طالبان در حالی نخستین نشست خود با مقامات غربی را آغاز کرده است که تاکنون بهرغم روابط رسمی بسیاری از کشورها با این گروه به عنوان حاکمان افغانستان، هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است. اما با گذشت حدود 4 ماه از سقوط دولت اشرف غنی در افغانستان، اقتصاد این کشور میلیونها نفر از مردم آن را زیر خط فقر و در معرض قحطی قرار داده است که بسیاری از کارشناسان بلوکه شدن داراییهای افغانستان بویژه در امریکا را یکی از عوامل مهم این بحران میدانند.
در همین راستا به نوشته «خامه پرس» افغانستان، در اوج بحران بشردوستانه در این کشور، سه قانونگذار امریکایی در نامهای به «جو بایدن»، با اشاره به وظیفه اخلاقی دولت امریکا برای کمک به مردم، خواستار آزادسازی فوری داراییهای بلوکه شده افغانستان شدند تا شهروندان این کشور از فجایع بشردوستانه و اقتصادی نجات یابند و در عین حال نگذارند افغانستان پناهگاه امن تروریستها شود. این درخواست به پیوست نامه 40 عضو مجلس نمایندگان به وزارت خارجه و دارایی امریکا تحویل کاخ سفید شد. براساس آمارها امریکا از ماه آگوست حدود 7 میلیارد دلار از داراییهای افغانستان را در بانک مرکزی خود مسدود کرده است. به نوشته «صبح کابل» همزمان با این درخواست «گوردون براون»، نخستوزیر پیشین بریتانیا از «لیز تراس»، وزیر خارجه این کشور خواست تا به برگزاری نشست برای جمعآوری 4.5 میلیارد دلار به افغانستان کمک کند. در عین حال عمران خان، نخستوزیر پاکستان نیز در توئیتی با اشاره به اصل مسئولیت R2P مصوب سازمان ملل، جامعه جهانی را ملزم به ارسال کمکهای بشردوستانه به شهروندان افغانستان کرد و لینک نامه «براون» را نیز در این توئیت قرار داد.
انتقاد دولت سابق افغانستان از امریکا
در میانه تلاشها برای نجات مردم افغانستان، «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی «اشرف غنی»، رئیس جمهوری سابق این کشور سعی در توجیه رفتار دولت پیشین برآمده و با نقد رفتار کاخ سفید در قبال کشورش، عقبنشینی کامل و ناگهانی امریکا از کابل را عامل فروپاشی دولت افغانستان دانسته است. وی در گفتوگو با «فارن پالیسی» اعلام کرد: «قاطعیت تصمیم رئیس جمهور امریکا برای عقبنشینی بدون قید و شرط از افغانستان، زمینه سقوط نظام را فراهم کرد. چراکه دولت هرگز این شرایط را پیشبینی نمیکرد. بنابراین برای جلوگیری از خونریزی در کابل و رهایی رئیس جمهوری از ترور، «اشرف غنی» راهی جز خروج از کشور نداشت. اگر آنها در کابل میماندند هم جان رئیس جمهور به مخاطره میافتاد و هم جنگ خانه به خانه در شهر کابل آغاز میشد و از سوی دیگر حضور مقامات در کشور به حکومت طالبان مشروعیت میداد.»
■ رویترز: سیلویو برلوسکنی، نخستوزیر اسبق ایتالیا اعلام کرد قصد نامزدی برای ریاست جمهوری این کشور را ندارد؛ تصمیمی که باعث رفع مانعی بر سر راه مذاکرات فراحزبی در آستانه رأیگیری بر سر انتخاب رئیسجمهور ایتالیا در پارلمان این کشور میشود.
■ روسیا الیوم: جنبش حماس اعلام کرد در حال بررسی طرحی برای پایان دودستگی فلسطین و تحقق وحدت و آشتی ملی است.
■ رویترز: «نصرت غنی»، قانونگذار انگلیسی دلیل اخراجش از یک جایگاه در دولت بوریس جانسون، نخستوزیر محافظهکار این کشور را اعتقادش به اسلام دانست و گفت، همکارانش بابت اعتقادات او «معذب» بودهاند. اما مارک پنسر، ناظر اصلی دولت جانسون در پارلمان انگلیس این اتهامات را دروغ خوانده است.
■ تاس: سفیر روسیه در ونزوئلا از آمادگی کاراکاس برای ارائه کمکهای نظامی- فنی به مسکو در صورت بدتر شدن روابط روسیه و امریکا خبر داد.
در پاسخ به شهادت 11 سرباز عراقی در دیالی آغاز شد
عملیات حشدالشعبی برای حذف بقایای داعش
لاله مهرزاد/ در پی افزایش حملات داعش در مناطق مختلف عراق و حمله اخیر آنان در استان دیالی که منجر به شهادت 11 سرباز عراقی شد، نیروهای حشدالشعبی به منظور پاکسازی این استان عملیات گستردهای را کلید زدند.
به گزارش سایت شبکه خبری «المیادین»، عملیات گسترده حشدالشعبی و پلیس فدرال عراق که از صبح دیروز آغاز شده است، علاوه بر دیالی، بخشهایی از استانهای صلاحالدین و کرکوک را نیز در بر میگیرد. در حالی که بار اصلی این عملیات بر دوش نیروی زمینی است، عملیات در سامرا توسط نیروی هوایی ارتش عراق نیز پشتیبانی میشود.
به گفته «طالب الموسوی»، فرمانده حشدالشعبی در عملیات دیالی این عملیات در پاسخ به حمله داعش به منطقه «حاوی العظیم» انجام میشود. حملهای که 11 نفر از سربازان عراقی در آن به شهادت رسیدند. «الموسوی» تأکید کرده در این عملیات تیپ سوم و چهارم، تیپ بیستم و تیپ ویژه ندای دیالی و همچنین نیروهای ویژه حشد الشعبی در دیالی به همراه یگانهای توپخانهای و تخریب آن حضور دارند. به گفته او هدف این عملیات که توسط نیروی هوایی عراق پشتیبانی میشود، تنگ کردن حلقه بر داعش در بخش شرقی و غربی منطقه «خط النعمان» تا رود دجله در جنوب دیالی و محافظت از سد العظیم است. به گزارش سایت «شفق نیوز» نیروهای حشد الشعبی در نخستین ساعات این عملیات، با وجود سرمای شدید هوا و حرکت کند در زمینهایی که انباشته از آب شدهاند، قایقی را که عناصر داعش از آن برای جابهجایی مهمات و تجهیزات جنگی استفاده میکردند و همچنین یک بسته انفجاری را که در بخشی از این رودخانه کار گذاشته شده بود، شناسایی و منهدم کردند.
این عملیات در حالی انجام شده است که دیروز «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر عراق، به منظور رسیدگی به عملیات روز جمعه داعش در «حاوی العظیم»، دیداری اضطراری با فرماندهان ارتش این کشور داشت.هرچند دولت عراق در دسامبر سال 2017 از شکست کامل داعش در این کشور خبر داد، اما همچنان بقایایی از این گروه تروریستی در مناطق صعبالعبور و دورافتاده عراق بویژه در استانهای دیالی، الانبار، صلاحالدین و نینوا حضور دارند که در این میان استان دیالی یکی از اصلیترین مخفیگاههای تروریستهای داعش است. داعش با سوءاستفاده از اختلافات فرقهای و مذهبی در این منطقه در تلاش است، ناامنی را بر آن حاکم کرده و زمینههای بازگشت خود به قدرت را کلید بزند. عملیات دیروز حشد الشعبی نیز به همین دلیل و برای مبارزه با قدرتگیری مجدد احتمالی داعش انجام شده است.
خیز اتحادیه عرب علیه انصارالله
در حالی که آمار قربانیان حمله نیروهای ائتلاف عربستان به زندان صعده در حال افزایش است، اتحادیه عرب، خواهان جا گرفتن جنبش انصارالله یمن در فهرست تروریسم شد.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه اسکاینیوز عربی، دبیرخانه عمومی اتحادیه عرب در بیانیهای با چشمپوشی از ذکر دلایل حمله انصارالله یمن به امارات که شامل حملات ائتلاف سعودی به غیرنظامیان یمنی بود، خواستار تروریستی اعلام شدن انصارالله شد. در خواستی که سخنگوی وزارت خارجه امریکا در حمایت از عربستان و امارات به آن واکنش نشان داد و اعلام کرد کشورش در حال بررسی امکان بازگرداندن نام جنبش انصارالله یمن به لیست سازمانهای «تروریستی» است.