نماگرهای معاملات هفتگی نشان میدهد
فروشندگان حقیقی کمترشدند
در این هفته سه گروه خدمات رفاهی،حمل و نقل ریلی و سیمان،گچ و آهک، بیشترین افزایش ارزش را به خود اختصاص دادند
گروه اقتصادی/ با رشد 0.36درصدی شاخص کل بازار سهام(بورس و فرابورس) در روز چهارشنبه، مجموع کاهش هفتگی این نماگر به عدد1.42درصد (1.41دربورس و 1.29درفرابورس) رسید تا بازار برای دومین هفته متوالی کارخود را با کاهش شاخصها به پایان برساند. خروج یک هزارو 719میلیارد تومانی پول حقیقی درکنار کاهش 12درصدی میانگین ارزش معاملات خرد و کاهش 22درصدی میانگین حجم کل معاملات در هفته از جمله آمارهایی بودند که نشان میداد بازار سهام در این روزها انتخاب اول سرمایهگذاران نیست و افزایش فعالیتها در سایر بازارهای موازی، روی رونق این بازار تأثیرگذار بوده است.
کاهش قابل توجه فروشندگان حقیقی
بازار سهام درطول دوهفته گذشته و با شروع یک روند اصلاحی ، شاهد کاهش تعداد کدهای حقیقی در طرف تقاضا بوده است. این موضوع در چهارشنبه نیز ادامه یافت و در این روز درحدود 154هزارو 701کد حقیقی بهعنوان متقاضی سهم (خریدار) به ثبت رسیدند که این رقم کمترین رکورد را از ابتدای سالجاری نشان میدهد. این رویه که در دیگر نماگرهای بازار مانند ارزش معاملات خرد و روند خالص ورود و خروج حقیقیها به بازار نیز نمود یافته؛ وقتی که با تعداد فروشندههای حقیقی مقایسه شود نشان میدهد که افراد درحال کوچ از این بازار بودهاند. آمارهای فروش حقیقیها اما در روزچهارشنبه با کاهش قابل توجهی روبهرو شد که این موضوع میتواند بهعنوان یک نکته مثبت برای معاملات در روزهای آتی شناخته شود. به نظر میرسد کدهای حقیقی برای فروش سهام در قیمتهای کنونی مردد هستند و بر تعداد افرادی که برای سهامشان قیمتهای بالاتری را متصور میشوند افزوده شده است.
ترازمثبت ورود پول به صندوقها
درحالی که در طول یک ماه گذشته سهامداران حقیقی همچنان از معاملات سهام رویگردان بودند، صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت توانستند بخشی از سرمایههای خارج شده از جریان معاملات سهام را به خود اختصاص دهند. آمارها نشان میدهد از ابتدای خردادماه درمجموع 793میلیارد تومان از طرف حقیقیها به صندوقهای درآمد ثابت وارد شده است.
باید توجه داشت که در همین بازه درحدود 5هزارو 300میلیاردتومان خروج سرمایه حقیقی از بازار داشتهایم که با این حساب صندوقهای درآمد ثابت درمجموع درحدود 15درصد از این پولها را جذب کردهاند که با فعل و انفعالات در سایر بازارها همچون بازار مسکن، طلا و ارز نشان میدهد که پولهای خارج شده میل به این بازارها داشتهاند.
ترینهای هفته
در هفتهای که گذشت، سه صنعت تجهیزات مخابراتی با 12درصد، نساجی با 10درصد و لاستیک و پلاستیک با 7.3درصد بیشترین کاهش ارزش را به خود اختصاص دادند. همچنین خدمات رفاهی با 12درصد، حملونقل ریلی با 9درصد وسیمان، گچ و آهک با 3درصد، بیشترین افزایش ارزش را در میان گروههای بورسی به خود اختصاص دادند. بیشترین میانگین حجم معاملات به نمادهای شستا، خساپا و خودرو تعلق گرفت و نمادهای فغدیر، خگسترو شپنا بیشترین میانگین ارزش معاملات را به ثبت رساندند. بیشترین بازده مثبت به نمادهای کایزد، بفجر و خزر بود و نمادهای انرژی1، میهن و وآذر بیشترین بازدهی منفی را به خود اختصاص دادند.
نرخ بازدهی صنعت سرب و روی به دو دلیل در اردیبهشت ماه افت کرد
صنعت سرب و روی برای معاملهگران بورسی جذابتر میشود
گروه اقتصادی/ دبیر هیأت مدیره انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران، اعلام کرده که کاهش نرخ بازدهی صنعت سرب و روی در یک ماه اخیر به دلیل تعیین عوارض صادراتی و افزایش 60 درصدی قیمت اسید سولفوریک بوده است.
«سیروس میانجی» درگفتوگو با «ایران» اذعان داشت که خوشبختانه عوارض صادراتی بر محصولات معدنی، فلزی و پتروشیمی لغو شده که این امر تأثیر مثبت خود را برافزایش نرخ بازدهی صنعت سرب و روی در بازار سرمایه خواهد داشت.
به گفته وی، با افزایش نزدیک به 60 درصدی قیمت اسید سولفوریک به عنوان یکی ازعناصراصلی و تأثیرگذاردر تولید شمش سرب و روی، قیمت تمام شده این محصول بهشدت افزایش یافت، هرچند که انجمن صنایع و معادن سرب و روی به دنبال متعادلسازی قیمت این محصول است.
بیستم فروردینماه امسال وزارت صنعت بخشنامه عوارض صادراتی بر محصولات معدنی، فلزی و پتروشیمی را صادر کرد که بر این اساس، صادرات خام و نیمه خام محصولات، معدنی، فولادی و پتروشیمی مشمول مالیات و عوارض صادراتی شد.
هرچند که ابتدای هفته جاری، گمرک جمهوری اسلامی ایران، لغوعوارض صادراتی را به واحدهای ستادی و گمرکات اجرایی ابلاغ کرد.
دبیر هیأت مدیره انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران، با بیان اینکه فلزات رنگی نقشی تعیینکننده در اقتصاد جهانی دارند، تصریح کرد که نقش فلزات رنگی در اقتصاد جهانی هرروز پر رنگتر شده و به همین دلیل با افزایش ارزش داراییها، صنعت سرب و روی برای معامله گران بورسی جذابتر میشود.
وی، پیشبینی کرد که با توجه به جنگ اوکراین و روسیه و تعطیل شدن یکسری از معادن، فلزات رنگی از جمله سرب و روی با افزایش قیمت جهانی مواجه شوند و افزود که با افزایش قیمت جهانی فلزات رنگی، قیمت داخلی این فلزات نیزافزایش یافته و این افزایش قیمت بر وضعیت این صنعت در بورس هم تأثیری مستقیم دارد.
میانجی، تصریح کرد که اکثر کارخانه های داخلی سرب و روی به تکنولوژی روز دنیا مجهز بوده و دانش فنی بومی شده ایران را در اختیار دارند، زیرا صنعت روی و سرب، صنعت پربازدهی بوده و یکی از مزایای این صنعت این است که همه عناصر آن بجز معدن انگوران در دست بخش خصوصی است.
وی، درمورد جلوگیری از تأثیرات منفی قطعی برق بر روند تولید و افت بازدهی صنعت سرب و روی در بورس هم گفت که قطعی برق روی روند تولید این صنعت تأثیر منفی دارد، اما طبق توافق به عمل آمده با شرکت برق زنجان، در زمان اوج مصرف برق، برخی از سیستمهای پر مصرف از مدار خارج خواهند شد و شبها با افت مصرف، سیستمها دوباره به مداربازمی گردند.
گفته میشود که نرخ بازدهی صنعت سرب و روی در اردیبهشت ماه سال جاری 49 صدم درصد بوده و نسبتp/e آن هم حدود 6.68 است.
صنعت سرب و روی به دلیل بهرهمندی از یارانه برق و انرژی و استفاده از منابع معدنی ارزان قیمت، حاشیه سود خوبی دارد، اما متأسفانه نسبت پرداخت سود آن حدود 30 درصد بوده که عدد پایینی است.
«ایران»از وضعیت صنعت در بازار سهام گزارش می دهد
کاهش 22درصدی ارزش بازاری صنعت لیزینگ دریک سال گذشته
وصول مطالبات و سرمایه در گردش، دو عامل اصلی بر سر راه سودسازی صنعت لیزینگ در سالهای 98 و 99 بوده است
گروه اقتصادی/صنعت لیزینگ یکی از پربحثترین صنایع سالهای اخیر بخصوص در سالهای 98 و 99 بوده است.
در این سالها، شرکتهای لیزینگی با توجه به عدم توانایی در انجام تعهدات خود و همچنین ناتوانی در وصول بموقع مطالبات، در یک شرایط چالش برانگیز قرارگرفتهاند، بهطوری که صورتهای مالی این شرکتها باافت شدید درآمد و سودسازی روبهرو شده و حتی در مواردی، شرکتهای لیزینگی با زیان انباشته جدی مواجه شدند.
هرچند که این رویه در سال 1400 تا حدودی بهبود یافت و شرکتهای لیزینگی توانستند از طریق افزایش سرمایه و وصول مطالبات، تاحدی وضعیت نقدینگی و سرمایه در گردش خود را بهبود ببخشند اما این شرکتها همچنان با مشکلات جدی دست به گریبان هستند.
افزایش هزینه عملیاتی و کاهش درآمد ناشی از سرمایهگذاری در سال 1400، منجر شد تا این صنعت با وجود افزایش قابل توجه درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ، نتواند در زمینه سودسازی موفقیت قابل توجهی داشته باشد.
بانک محور بودن این صنعت نیز عامل دیگری است که آن را با مشکل سودسازی روبهرو کرده است.
براساس آخرین آمار منتشره از سوی بانک مرکزی، در حال حاضر 39 شرکت لیزینگ دارای مجوز در ایران فعال هستند که در زمینه خودرو، اقلام کوچک و حتی متوسط در بخش خانوار و بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط فعالیت میکنند.
آمارها نشان میدهد که در سال 1399، خودروهای سبک و سنگین 48 درصد از عملیات شرکتهای لیزینگی را در برگرفته و این شرکتها 52 درصد از عملیات خود را در خصوص سایر کالاهای غیرخودرویی و تجهیزات تولیدی انجام دادهاند.
هم اکنون لیزینگهای بانکی (وابسته به بانک ها) 49 درصد از فعالیتهای صنعت لیزینگ را پوشش میدهند و 19 درصد از فعالیتهای این صنعت نیز در اختیار لیزینگهای وابسته به نهادها و ارگانهای دولتی و خودروساز است.
ازمنظر بورسی نیز صنعت لیزینگ با 12شرکت و ارزش بازار 8 هزارمیلیارد تومانی در حدود 0.12 درصد از بازار سهام را به خود اختصاص میدهد.
آمارها نشان میدهد که شرکتهای بورسی صنعت لیزینگ در سال گذشته حدود 803 میلیارد تومان سود شناسایی کردهاند که با توجه به نسبت پایین پرداخت سود صنعت، از جذابیت آن تا حدودی کاسته شده است.
با نگاهی به روند تغییر ارزش بازار، مشخص میشود که این صنعت در طول یک سال گذشته نتوانسته عملکرد مناسبی را از خود نشان دهد و دراین مدت حدود 22 درصد از ارزش خود را از دست داده است.
ناگفته نماند که این روند در بازه سه ماهه تا حدودی بهبود یافته اما ارزش سهام این صنعت در طول هفتههای گذشته بازهم با یک روند نزولی روبهروشده و حدود 2.5 درصد تنزل یافته است.
در ادامه سه نماد برتر این صنعت (از نظر ارزش بازار سهام) مورد بررسی قرار میگیرند.
افزایش 100درصدی هزینههای تأمین مالی«ولساپا»
شرکت لیزینگ رایان سایپا با ارزش بازار حدود 2هزارمیلیارد تومانی درجایگاه نخست صنعت از این منظر قرار دارد.
نسبت قیمت به سود سهام این شرکت درحدود 5.4 است و درسالهای گذشته حدود 20 درصد از سودهای محقق شده خود را بین سهامداران تقسیم کرده است.
طبق آخرین صورتهای مالی منتشر شده، «ولساپا» توانسته درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ خود را به میزان 44 درصد افزایش دهد، موضوعی که با توجه به افزایش 100درصدی هزینههای تأمین منابع مالی عملیات لیزینگ و افزایش 73درصدی هزینههای اداری و کاهش 30درصدی سایر درآمدهای غیرعملیاتی، سودخالص شرکت را به میزان کمتری نسبت به درآمدها افزایش داده است.
این شرکت در 9ماهه منتهی به آذر 1400، حدود 284 میلیارد تومان سود شناسایی کرده و انتظار میرود در سالجاری نیز با توجه به افزایش سرمایه و بهبود سرمایه درگردش، عملکرد بهتری را از خود به نمایش بگذارد. (سرمایه این شرکت در سال 1400 از حدود 904 میلیارد به 1454میلیارد تومان افزایش یافت)
افزایش 299 درصدی سودسازی «ولصنم»
شرکت لیزینگ صنعت و معدن با ارزش بازار یک هزارو 100میلیارد تومانی در جایگاه دوم صنعت لیزینگ از نظر ارزش بازار قراردارد.
این شرکت در سال گذشته توانست با افزایش سرمایه 100درصدی، مجموع سرمایه خود را به 400 میلیارد تومان برساند.
درحال حاضر نسبت قیمت به سود این شرکت حدود 8.21 است که به توجه به نسبت بالای پرداخت سود، همچنان از جذابیت بالایی برخوردار است.
طبق آخرین صورت مالی منتشر شده، «ولصنم» توانست در سال گذشته درآمدهای خالص عملیات لیزینگ خود را 99 درصد افزایش دهد و از این طریق سود خالص خود را با 229 درصد افزایش به 25 میلیارد تومان برساند.
افزایش 22درصدی سود خالص «ولکار»
شرکت لیزینگ کارآفرین با ارزش بازار 900 میلیارد تومانی در رتبه سوم صنعت از نظر ارزش بازار قراردارد.
این شرکت در سال گذشته توانست درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ خود را حدود 15درصد افزایش دهد و با توجه بهشدت کمتر افزایش هزینهها، سود خالص خود را با 22 درصد افزایش به عدد 61 میلیارد تومان برساند. این شرکت در سالهای گذشته حدود 50 درصد از سودهای محقق شده خود را تقسیم کرده و نسبت قیمت به سود آن در محدوده عدد 16 است.
ماهیت صنعت
لیزینگ عبارت است از یک رشته فعالیت اعتباری کاملاً تخصصی مبتنی بر روش اجاره که درآن قرارداد یا توافق میان دو یا چند نفر به منظور بهرهبرداری از عین یا منفعت کالای سرمایهای یا مصرفی با دوام که از قابلیت اجاره برخوردار باشد منعقد میشود.
بنابراین در روش یاد شده، مجموعهای از مبادلات اقتصادی مشتمل برخرید، اجاره و تملیک را در بر میگیرد به طوری که قرارداد بین لیزینگ بهعنوان مالک یا موجر و متقاضی بهعنوان مستأجر منعقد میشود.
درسالهای اخیر، انواع مختلفی از قراردادهای لیزینگ چون لیزینگ عملیاتی و لیزینگ سرمایهای توسعه یافته که متقاضیان بنابر ماهیت کسب وکار خود میتوانند از آنها استفاده کنند.
بازار لیزینگ را میتوان برحسب محصولات و مشتریان به دستههای مختلفی تقسیم کرد.
براساس تجارت جهانی، صنعت لیزینگ در چهار زمینه اقلام خرد، کوچک، متوسط و بزرگ فعال است.
در ایران بازیگران اصلی در بازار لیزینگ، شرکتهای وابسته به بانکها و تولیدکنندگان هستند.
افزایش تقاضای تأمین مالی مصرفکنندگان نسبت به توانایی بانکها درسالهای اخیر، زمینه را برای حفظ و گسترش سهم لیزینگها فراهم کرده است.
قیمت محصولات لیزینگ با توجه به ساختار سرمایه هر شرکت و براساس میانگین موزون هزینه سرمایه (نرخ سود تسهیلات، نرخ اوراق مشارکت، بازده مورد توقع سهامداران و هزینه سایر منابع) و هزینه اداری و عملیاتی تعیین میشود.
این قیمت باید در مقایسه با قیمت محصولات جایگزین یعنی وام و تسهیلات بانکها و سایر مؤسسات مالی و اعتباری قابل رقابت باشد.
در صنعت لیزینگ مدت اجاره با مبلغ اقساط رابطه معکوس دارد و باعث افزایش تقاضا برای صنعت لیزینگ خواهد شد.
سرعت در ارائه خدمات نیز یکی از عوامل تعیینکننده تقاضا برای صنعت لیزینگ است.
عرضه 273 هزار تن انواع محصول در بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه ۱۸ خرداد ماه میزبان عرضه ۷۴ هزار و ۱۵۸ تن میلگرد و ۱۲ هزار و ۲۵ تن تیرآهن بود.
در این روز، ۸۱ هزار تن خاک روی، یک هزار و ۷۴۰ تن مس مفتول، ۶ هزار و ۷۰۰ تن ورق قلع اندود، ۲ هزار و ۲۲۳ تن نبشی و ناودانی، ۸۰ تن بیلت و اسلب مسی، ۲۰۰ تن شمش آلیاژی آلومینیوم، ۳۸۰ تن مفتول آلومینیوم و ۱۰ کیلوگرم شمش طلا نیز در تالار مذکور عرضه شد.
تالار حراج باز در این روز میزبان عرضه ۱۰ هزار تن وکیوم باتوم، یک هزار و ۱۰۰ تن دی اتیل هگزانول و۴ هزار و ۴۴۰ تن استایرن منومر بود.
تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی شاهد عرضه ۶۲ هزار و ۳۸۷ تن انواع کالا بود و تالار صادراتی بورس کالای ایران عرضه یک هزار تن پلی وینیل کلراید، ۵ هزار و ۵۰۰ تن قیر، ۵ هزار تن شمش و ۳ هزار تن بیلت آلومینیوم و یک هزار تن سیمان را تجربه کرد.
بازار فرعی نیز عرضه یک هزار و ۸۷۹ تن ضایعات باطری، ضایعات کارتن، ضایعات فلزی، کنسانتره روی، سولفونیک اسید، براده آلومینیوم و یک هزارعدد بشکه خالی را تجربه کرد.
در مجموع ۲۷۳ هزار و ۸۱۴ تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران عرضه شد.
هشدار برای کلاهبرداری سایبری در مورد دریافت سود سهام عدالت
ایرنا- شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با انتشار اطلاعیهای در خصوص کلاهبرداری سایبری برای دریافت سود سهام عدالت، به عموم مردم هشدار داد. در این اطلاعیه آمده است: بتازگی مجرمان سایبری با ترفندی جدید و با ارسال پیامک یا پیام در شبکههای اجتماعی با نام واریز سود سهام عدالت مترصد کلاهبرداری از مردم هستند.
پیامهای جعلی که بتازگی منتشر شده است، از مخاطبان درخواست میکند که برای دریافت سود سهام خود از طریق لینک آلوده اقدام کنند که سهامداران باید نسبت به این اقدام کلاهبردارانه آگاه باشند.
بر اساس اطلاعیه سمات، مجرمان سایبری با طراحی پلتفرم مجرمانه در قالب استفاده از نام و نشان سامانه سهام عدالت و ارسال پیامک مبنی بر واریز مبالغ مختلف به حسابهای مالی هموطنان مشروط به مراجعه به لینک یا پیوند درج شده در پیامک، گوشی تلفن همراه فریبخوردگان را به صفحات جعلی پرداخت موسوم به فیشینگ هدایت میکنند.