واشنگتن پست(امریکا)
جو بایدن، سلفش دونالد ترامپ و حامیان افراطی او را برای دموکراسی امریکا مرگبار خواند. رئیسجمهور ایالات متحده با اذعان به اینکه بیشتر اتفاقات پیش آمده اخیر در کشورش طبیعی نیست، گفت: «بدون شک حمایت کورکورانه از یک نفر و عزم به خشونتهای سیاسی برای دموکراسی کشنده است و ترامپ و حامیانش تهدیدی برای جمهوریت در امریکا هستند.»
ایندیپندنت (بریتانیا)
مقامات وزارت بهداشت بریتانیا با تأیید اینکه از هر 10 شغل کادر درمان این کشور یک جایگاه با کمبود نیرو روبهرو است، وضعیت نیروی انسانی در بخش بهداشت و درمان انگلیس را هشدارآمیز دانستند. از ماه ژوئن تاکنون 132 هزار شغل در کادر درمان با بحران نیروی انسانی روبهرو هستند؛ موضوعی که زنگ خطر درمانی در این کشور را به صدا درآورده است.
حریت دیلی نیوز(ترکیه)
هیات اعزامی آژانس اتمی سازمان ملل برای بازدید از تأسیسات اتمی زاپرویژیا و ارزیابی وضعیت امنیتی بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا وارد اوکراین شدند. این در شرایطی است که بحران امنیت در این تأسیسات تاکنون باعث خاموشی یکی از رآکتورها شده است. رافائل گروسی که ریاست این هیأت را برعهده دارد، گفت: «ما در حال تکمیل مأموریت بسیار مهمی هستیم.»
تروریستها به عادت یک سال اخیر نماز جمعه دیگری را هدف گرفتند
عالمان طالبان، اهداف جدید داعش در افغانستان
لاله مهرزاد/ جمعهای دیگر و انفجاری دیگر. افغانستان در یک سال اخیر بارها روزهای جمعه همزمان با برپایی نمازجمعه شاهد انفجاری در یکی از مساجد خود بوده است. دیروز نیز به رسم دهها جمعه دیگر یک سال اخیر این کشور، در یکی از مساجد هرات در غرب افغانستان صدای انفجار پیچید.
به گزارش سایت شبکه خبری طلوع نیوز، از شبکههای خبری افغانستان، مقامهای محلی هرات ظهر دیروز خبر دادند، براثر انفجاری در مسجد جامع «گازرگاه» مولوی مجیب الرحمن انصاری، خطیب این مسجد و یکی از عالمان دینی افغانستان کشته شد. بنابر این گزارش، حمیدالله متوکل، سخنگوی والی هرات اعلام کرده است، مجیب الرحمن انصاری هنگام ادای نماز جمعه در نتیجه حمله انتحاری در داخل مسجد جامع کشته شد.
وی گفته است، در این انفجار ۱۸ نفر جان باختند و ۲۳ نفر دیگر زخمی شدند. با این حال برخی منابع خبری تعداد زخمیها و کشتهشدگان این حمله انتحاری را بیش از 100 نفر اعلام کردند و بیمارستان هرات نیز از مردم این شهر خواستار اهدای خون به زخمیهای این انفجار شد. این درحالی است که خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داده بود، مجیب الرحمن انصاری، از روحانیان طرفدار طالبان، به همراه تعدادی از محافظان خود در خارج از مسجد و هنگامی که قصد ورود به آن را داشت، هدف انفجار بمب قرارگرفت و کشته شد. داعش مسئولیت این حمله را پذیرفت. به گزارش یورو نیوز، این انفجار همزمان با برگزاری یک نشست اقتصادی با حضور ملا برادر، معاون نخستوزیر طالبان، در هرات بهوقوع پیوسته است. گفته میشود وی پیش از نماز جمعه در این مسجد حضور داشته است، اما تا عصر دیروز از وضعیت وی اطلاعات دقیقی منتشر نشده و طالبان در این باره اطلاعرسانی نکرده بود.
واکنش طالبان به کشته شدن انصاری
در پی این انفجار، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در پیامی توئیتری کشته شدن انصاری را تسلیت گفت و تأکید کرد، طالبان عاملان این انفجار را مجازات خواهد کرد. انفجار مسجد هرات همچنین با واکنش شماری از سیاستمداران سابق افغانستان همراه شد. حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، در بیانیهای حمله انتحاری در مسجد جامع گازرگاه هرات را با شدیدترین الفاظ محکوم کرده و «این واقعۀ اسفبار را خلاف تمام اصول و ارزشهای انسانی و اسلامی» دانست. عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی در حکومت پیشین افغانستان نیز در صفحه توئیترش این انفجار را نکوهش و تأکید کرده است: «حمله به مساجد و دیگر اماکن مذهبی و هدف قرار دادن مردم بیگناه جنایت بشری است.» جبهه مقاومت افغانستان هم این حمله را محکوم کرد.
انصاری که بود؟
انصاری از روحانیان بانفوذ طرفدار طالبان بود. او به خاطر سخنرانیهای آتشین خود شهرت داشت. او در ماه جولای، در یک گردهمایی مذهبی در کابل، خواستار بریده شدن سر کسانی شده بود که «دست به هر اقدامی، ولو اقدامی کوچک علیه حکومت اسلامی افغانستان میزنند.»
او همچنین تأکید کرده بود: «این پرچم (طالبان) بهراحتی برافراشته نشد و بهراحتی پایین نخواهد آمد.» مولوی مجیب الرحمن انصاری، اولین روحانی و حامی طالبان نیست که در افغانستان کشته میشود. اما عاملان این حملات هرگز شناسایی و بازداشت نشدند.
چرا داعش علمای دینی را هدف قرار میدهد
این انفجار در حالی رخ داد که یک سال از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان میگذرد. در این مدت طالبان بسیار تلاش کرده تا سطح امنیت در این کشور را بهبود بخشد اما با توجه به فعالیتهای گسترده داعش در این کشور، رسیدن به چنین هدفی بسیار دور از دسترس به نظر میرسد. بویژه که داعش به طور معمول با استفاده از شلوغی برخی اماکن، مانند مساجد دست به حملات انتحاری و انفجاری میزند و با اخلال در امنیت افغانستان حکومت طالبان را به چالش میکشد. داعش نهتنها مساجد که اقلیتهای مذهبی و قومی را نیز در یک سال اخیر هدف حملات خود قرارداده است.
انفجار دیروز هرات همچنین نشاندهنده واقعیتهای دیگر درباره فعالیتهای داعش در افغانستان است. با انفجار دیروز نماز جمعه هرات و شهادت جمعی از مردم مظلوم این کشور، معلوم شد که داعش رویه جدیدی را در مقابله با حکومت جدید طالبان در پیش گرفته است. چنانکه شاهد بودیم، انفجارات ماههای اخیر در افغانستان عمدتاً شامل مساجد شیعیان یا صوفیان سنی مذهب بود ولی انتحاری که اخیراً علیه مولوی حقانی از بزرگان فکری طالبان در کابل و مولوی انصاری در هرات که هر دو از عالمان حامی طالبان بودند نشان میدهد که این یک رویه جدید است و داعش در رویارویی سیاسی فکری کامل با حکومت طالبان قرار گرفته است.
شاید دلیل این مسأله را بتوان سرکوب جدی حامیان داعش در افغانستان، توسط حکومت طالبان دانست چرا که طی عملیاتهای ضد داعش در ماههای اخیر، شرایط برای آنان بشدت سخت شده بود. پیشبینی میشود با انجام این عملیاتها اوضاع امنیتی شخصیتهای علمی و مدارس علمیه افغانستان رو به وخامت بگذارد چرا که ظاهراً گزینه جدید داعش، ترور رهبران فکری و علمی طالبان است.
خلیل عواوده، اسیر فلسطینی پس از حدود 6 ماه اعتصاب غذا ، مقامات رژیم صهیونیستی را مجبور به امضای رسمی حکم آزادیاش کرد
جنگ 172 روزه
زهره صفاری/ خلیل عواوده، اسیر فلسطینی که در اعتراض به شرایط بلاتکلیفش در بازداشتگاه رژیم صهیونیستی 172 روز اعتصاب غذا کرده بود، پس از یکبار عهدشکنی اشغالگران در موضوع آزادیاش، با گرفتن تعهدی کتبی برای آزادی در 2 اکتبر، اعتصابش را شکست و تحت درمان قرار گرفت.
به نوشته شبکه خبری الجزیره، این خبر که در رسانهها به «پیروزی ارادهها» تعبیر شده است، در حالی انتشار یافت که همزمان کمیته عالی اسرای فلسطینی از آغاز مرحله اول اعتصاب غذای بیش از هزار اسیر فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی خبر داده است؛ اتفاقی که به نوشته العالم، نهادهای امنیتی این رژیم را از احتمال وقوع انتفاضهای بزرگ در زندانها نگران کرده است.
خلیل عواوده 40 ساله که به اتهام عضویت در جنبش جهاد اسلامی از دسامبر 2021 در بازداشت اداری یا به تعبیر بهتر بازداشتی بیدلیل، بدون محاکمه و تاریخ به سر میبرد، با وجودی که اعتصاب غذا سلامت عمومی و شنوایی و بیناییاش را تحت تأثیر قرار داده و لاغری بیش از حد حتی توان راه رفتن را از او گرفته است، برای رسیدن به هدف خود 172 روز مقاومت کرد و با وجود اینکه بارها تا مرحله شهادت پیش رفت اما از هدفش عقب نکشید. اما نام خلیل عواوده زمانی رسانهای شد که آزادی او و شیخ بسام السعدی بهعنوان شرط توافق پایان عملیات سهروزه موشکباران جهاد اسلامی بر شهرکهای صهیونیستنشین مطرح شد و در سرتیتر اخبار رسانهها قرار گرفت. جهاد اسلامی حتی تهدید کرد که کوچکترین آسیبی به جان این دو اسیر، به معنای نقض آتشبس و از سرگیری حملات موشکی علیه صهیونیستها است؛ تهدیدی که تلآویو با وجود رجزخوانیهای پراکندهاش، نمیتوانست آن را نادیده بگیرد.
احلام حداد، وکیل عواوده درباره شرایط او به رویترز گفت: «عواوده قرار است تا دوم اکتبر برای درمان در بیمارستان بستری بماند. او پس از دو هفتهای که با مکر صهیونیستها تصور میکرد قرار است آزاد شود، درمان ویتامینه را شروع کرده بود، اما پس از عهدشکنی اشغالگران بار دیگر اعتصاب کرد و ماهها است که تنها با آب تغذیه شده است. وزن او در حال حاضر به حدود 37 کیلوگرم رسیده و سیستم عصبیاش آسیب شدیدی دیده است.»
پیروزی بزرگ
زمان آزادی خلیل عواوده در حالی بهصورت مکتوب یک ماه دیگر یعنی دوم اکتبر اعلام شده است که چند روز قبل همسر او با انتشار تصویری از وضعیت نابسامان فیزیکی او، از جامعه بینالمللی برای فشار بر رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد. در همین راستا نهادهای غربی بیانیههایی را صادر کردند و در نهایت اراده این اسیر فلسطینی، اشغالگران را به زانو درآورد. پس از امضای حکم آزادی عواوده، او در ویدیویی این خبر را پیروزی بزرگ در امتداد پیروزیهای مردم فلسطین عنوان کرد. او در این ویدیو در حالی که بهسختی در زمان صحبت کردن نفس میکشید پس از آنکه اعتصابش را با نوشیدن یک فنجان چای شکست، گفت: «از همه کسانی که از من حمایت کردند قدردانی میکنم. شما ملت بزرگی هستید.»
در همین حال داوود شهاب، سخنگوی جهاد اسلامی فلسطین نیز به الجزیره گفت: «این دستاوردی قابل تقدیر است که پس از هفتهها تلاش به دست آمد. ما از تلاشهای هیأت میانجی مصری که برای بازگشت آزادی و امنیت برادرمان عواوده تلاش کردند نیز قدردانی میکنیم.» صهیونیستها که در حال حاضر بیش از 670 اسیر فلسطینی را با شرایط عواوده در بازداشتگاههای خود نگهداری میکنند، تا عصر دیروز به خبر آزادی این اسیر واکنشی نشان نداده بودند.
آغاز اعتصاب غدای نامحدود اسرای فلسطینی
قدوره فارس، رئیس باشگاه اسرای فلسطینی در آخرین مصاحبه خود آغاز اعتصاب غذای نامحدود اسرای فلسطینی را در زندانهای رژیم اشغالگر از عصر پنجشنبه اعلام کرد. به گفته وی علت تعویق زمان آغاز اعتصاب از صبح به عصر، افزایش خواستههای اسرا و پیوستن شمار بیشتری به کمپین اعتصاب بود که در نهایت آمار اولیه را به 1200 اسیر رسانده است. اسرای فلسطینی از هفته گذشته در اعتراض به بدرفتاریها و محدودیتهای اعمال شده توسط مقامات رژیم صهیونیستی در زندانها، از شرکت در بازرسیهای امنیتی روزانه سر باز زده و با بازگرداندن وعدههای غذایی و سازماندهی تحصن در محوطه زندان، تدارک اعتصاب سراسری را آغاز کرده بودند. براساس آخرین آمارها نزدیک به 4 هزار و 550 اسیر فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی به سر میبرند که 175 نفر از آنها کودک و نوجوان و 27 نفر نیز زن هستند.
تداوم مقاومت شهادتطلبانه در کرانه باختری
یورشهــــــــای وحشــــــیانه رژیم صهیونیستی به نابلس در چند روز گذشته با شدت بیشتری ادامه داشته است و به نوشته خبرگزاری وفای فلسطین، در حمله صبح پنجشنبه نظامیان اشغالگر به نابلس و رام الله، دو جوان فلسطینی با شلیک مستقیم صهیونیستها به شهادت رسیدند. سامر خالد 25 ساله حدود ساعت 5 صبح در جریان درگیری ارتش رژیم صهیونیستی در اردوگاه پناهجویان نابلس به شهادت رسید و یک ساعت بعد نیز یازان عفانه 26 ساله در یورش صهیونیستها به محله ام الشرایط هدف شلیک قرار گرفت.
ارتش رژیم صهیونیستی طبق روال همیشه پس از این دو جنایت در توجیه خود پیامی را منتشر کرد و تیراندازی نظامیان این رژیم را در پاسخ به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف از سوی فلسطینیان عنوان داشت. این در حالی است که بنا به اعلام وزارت بهداشت فلسطین، از ابتدای سالجاری تاکنون ارتش رژیم صهیونیستی بیش از 140 فلسطینی را در کرانه باختری و نوار غزه به شهادت رسانده است.
بحران در فرودگاههای آلمان
اعتصاب خلبانان پروازهای مسافری و باری شرکت هواپیمایی لوفت هانزا، تقریباً تمامی پروازهای فرودگاههای اصلی فرانکفورت و مونیخ را زمینگیر کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از شبکه سی بیاس نیوز، اتحادیه خلبانان لوفت هانزا اعلام کرد این اعتصاب در پی مخالفت مدیریت این شرکت با درخواستها برای افزایش دستمزد رخ داده و کارکنان اعلام کردهاند که تنها راهکار حل این مسأله اعتصاب بوده است.
براساس اعلام این شرکت هواپیمایی، لغو نزدیک به 800 پرواز، موجب اختلال در برنامه بازگشت بسیاری از مسافران از تعطیلات تابستانی شده است. این شرکت پیشنهاد افزایش دستمزد 900 یورویی را داده که معادل 5 درصد افزایش برای خلبانان باسابقه و 18 درصد برای خلبانان تازهکار است. اما اتحادیه صنفی خواستار 5.5 درصد افزایش در سالجاری و افزایشی بیشتر از نرخ تورم در 2023، به علاوه چهارچوب تازه برای پرداخت و تعطیلات شده است. این اتفاقات در حالی رخ داده است که شرکتهای هواپیمایی در پی بازنشسته کردن زودرس هزاران خلبان به منظور کاهش هزینههای همزمان با شیوع کرونا در سالهای 2020 و 2021 و توقف تقریبی فعالیتهای این شرکتها، با کمبود خلبان روبهرو هستند.
بالاگرفتن ناآرامیها در بصره
شبه نظامیان وابسته به صدر همچنان به دنبال آشوب
حسین فاطمی/ اگرچه پس از سخنرانی سهشنبه هفته گذشته مقتدی صدر شاهد فروکش کردن درگیریها در منطقه سبز بغداد بودیم، اما به نظر میرسد که صدریها کماکان به دنبال آشوب سیاسی، تنش، درگیری و دامن زدن به فضای دو قطبی در عراق هستند. در همین راستا رسانههای عراقی چهارشنبه شب اخباری در خصوص درگیری مجدد نیروهای نظامی وابسته به جریان صدر (سرایا السلام) با عصائب اهل الحق در بصره منتشر کردند. سایت بغداد الیوم گزارش داد که در این درگیریها دو فرمانده برجسته در سرایا السلام، وابسته به جریان صدر کشته شدند. تاکنون طبق آخرین آمار 4 نفر در درگیریهای بصره کشته شدهاند.
صدر و تلاش برای انحلال حشدالشعبی
در پی این درگیریها سخنگوی مقتدی صدر در شبکههای اجتماعی به بهانه «پیشنهادهایی به فرمانده کل نیروهای مسلح برای افزایش اقتدار حکومت»، خواستار انحلال گروههای «مقاومت» و تغییر رئیس سازمان حشد الشعبی شد. در بیانیه رسمی صالح محمد العراقی، سخنگوی مقتدی صدر در شبکههای اجتماعی چنین آمده است: «برای حفاظت از اقتدار نهاد حکومت و پایان دادن به حضور شبهنظامیان در اماکن حساس پیشنهادهایی را با فرمانده کل نیروهای مسلح عراق مطرح میکند.» در این بیانیه پیشنهاد اول تغییر «فالح الفیاض» از ریاست سازمان الحشدالشعبی است. چرا که از دید صدریها فیاض شخصیتی حزبی و رئیس یک تشکل سیاسی است که شخصیتی قدرتمند و ذهنیتی نظامی ندارد. لذا وی شایسته این مقام نیست. پیشنهاد دوم العراقی به مصطفی الکاظمی صدور دستوری قاطع برای انحلال همه گروههای مسلح مدعی مقاومت است. پیشنهاد سوم ناظر به اخراج همه گروههای مسلح و بخصوص حشدالشعبی از منطقه خضراء و واگذاری امنیت آن به نیروهای امنیتی کشور است. العراقی در پیشنهاد چهارم خواستار دور کردن نیروهای حشد الشعبی از پاسگاهها و گذرگاههای مرزی شد. اما این پایان کار صدریها نبود. صالح محمد العراقی، سخنگوی مقتدی صدر طی توئیتی به قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهل حق هشدار داد: «اگر شبه نظامیان وقیح خود را کنترل نکند، خود او نیز وقیح است.»
خویشتنداری چهارچوب هماهنگی و نیروهای مقاومت
پس از درگیریهای بصره و توهینهای جریان صدر، قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهل حق گفت«نمی خواهد هیچ کس به اهانتهایی که متوجه او شده است، پاسخ بدهد.» وی در توئیتی با اشاره به اینکه محمد صدر نوشت: «من با چهره، دست و یا چشمم مهم نیستم بلکه آنچه مهم است دین خدا و مذهب امیرالمؤمنین است، گفت که برخی مترصد فرصت برای بحرانی کردن اوضاع هستند.» در ادامه دبیرکل جنبش عصائب اهل حق اعلام کرد که از این پس تا اطلاع ثانوی همه دفاتر عصائب بسته میشود. وی از نیروهای عصائب خواست به آتش کشیده شدن دفاتر توجهی نکنند. نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون هم خواستار اجتناب از هرگونه اظهارات تنشزا و تلاش برای نزدیک شدن به کسانی که از ما فاصله گرفتهاند، شد. نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون، با انتشار بیانیهای خطاب به رهبران نیروهای ملی عراق تأکید کرد که از دعوت به دینداری و عقلانیت و مسئولیتپذیری و حفظ آرامش و ثبات حمایت میکند. به موازات اینها نماینده مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق طی حضور در مجلس عزاداری کشته شدگان درگیریهای اخیر این کشور اعلام کرد که آیتالله العظمی سیستانی نسبت به آنچه رخ داده اندوهگین و متأسف است و این اقدامات را محکوم میکند. آنگونه که روسیا الیوم به نقل از خبرگزاری عراق گزارش داده است حسین النوری، نماینده آیتالله العظمی سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق طی حضور در مجلس عزاداری کشته شدگان ناآرامیهای اخیر عراق، اندوه و تسلیت مرجع عالیقدر را به دلیل این امر انتقال کرد. النوری گفت: «ایشان از آنچه رخ داده، بسیار اندوهگین و متأسف است.»
نجات معاون رئیسجمهور آرژانتین از سوءقصد نافرجام
معاون رئیسجمهور آرژانتین به خاطر عمل نکردن اسلحه کمری مردی که قصد جانش را کرده بود، از مرگ حتمی نجات یافت. به گزارش یورونیوز، مظنون از میان جمعیتی که عصر پنجشنبه در حال امضا گرفتن از کریستینا کریشنر، معاون رئیسجمهور بودند، اسلحه را به سمت این زن نشانه رفت و در غفلت نیروهای امنیتی خود را به این مقام آرژانتینی رساند اما در لحظه آخر، اسلحهاش عمل نکرد. بنا به اعلام وزیر امنیت و اطلاعات آرژانتین در پی این اتفاق نیروهای امنیتی بلافاصله این مرد 35 ساله را دستگیر کرده و اطراف کریشنر حلقه امنیتی تشکیل دادند. معاون رئیسجمهور آرژانتین نیز پس از رهایی از این سوءقصد در توصیف آن لحظه گفت: «یک آن دستی را با اسلحه دیدم که از زیرشانهام به سمتم میآید. البته به کمک افرادی که دورم بودند این فرد خلع سلاح شد.» آلبرتو فرناندز، رئیسجمهور آرژانتین ساعاتی پس از این حادثه اعلام کرد: «کریستینا زنده است چون اسلحه به دلایل فنی که هنوز مشخص نیست با داشتن 5 گلوله عمل نکرده است. این سوءقصد جدیترین اتفاق از زمان احیای دموکراسی در آرژانتین بود.»