
برخلاف جریانسازی رسانههای حامی دولت قبل پیرامون صادرات گاز مایع
استفاده از سوخت الپیجی برای نیروگاهداران مقرون به صرفه نیست
در حال حاضر هیچ یک از نیروگاههای کشور توانایی استفاده ازگاز ال پی جی را برای مصرف سوخت جایگزین خود ندارند
گروه اقتصادی / نایب رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان برق اعلام کرده است که هیچ یک از نیروگاههای کشور توانایی استفاده ازگاز ال پی جی را برای مصرف سوخت جایگزین خود ندارند.
ابراهیم خوشگفتار درگفتوگو با «ایران» اذعان داشت که پیشتر، طرح استفاده ازگاز مایع ال پی جی به عنوان سوخت جایگزین نیروگاهها مورد مطالعه قرارگرفت، هرچند که به دلیل مقرون به صرفه نبودن، از دستور کار هم خارج شد! گازمایع (LPG) به ترکیبی ازهیدروکربنهای پروپان و بوتان گفته میشود که به عنوان خوراک پتروشیمیها و سوخت خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. در ایران بخش زیادی از LPG تولیدی به دلایل مختلف صادر میشود که از محل صادرات این محصول، ارزآوری مناسبی هم نصیب کشورمیشود. برآورد شده که مجموع تولید LPG پالایشگاههای نفتی کشور سالانه ۲,۴ میلیون تن بوده که از این میزان ۱,۸ میلیون تن در داخل کشور استفاده شده و مابقی هم صادر میشود.
بر اساس گزارش گمرک ایران، تا 10 دی امسال، مجموع درآمد ایران از محل صادرات گاز مایع حدود 6,8 میلیارد دلار بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته چیزی حدود86 درصد افزایش را به نمایش گذارده است. از قرار معلوم، صادرات آن با اعمال تحریمها دچار محدودیت شده بود که اکنون پس از سالها در دولت سیزدهم درمسیر بهبود قرارگرفته است.
به تازگی، برخی از رسانهها، مدعی شدهاند که از اول تا دهم دی ماه، یعنی زمانی که مدارس و دانشگاهها به دلیل آلودگی هوا ناشی از مصرف مازوت تعطیل بوده و بسیاری از شهرها در وضعیت «ناسالم» و قرمز و بنفش قرار گرفتهاند؛ 6,7 میلیارد دلار گاز طبیعی ایران تبدیل به گاز مایع شده و از مرزها بیرون رفته است! ناگفته پیداست که برخلاف اظهارات این رسانهها، درحال حاضر هیچ یک از نیروگاههای کشور امکان استفاده از ال پی جی را به عنوان سوخت جایگزین ندارند زیرا طرح استفاده ازگاز مایع ال پی جی به عنوان سوخت جایگزین نیروگاهها، سالها قبل مورد مطالعه قرارگرفت، هرچند که به دلیل مقرون به صرفه نبودن، از دستور کار هم خارج شد. نکته دیگر اینکه، صادرات ال پی جی هیچ ربطی به ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور ندارد. کشور از چند سال گذشته با کسری گاز به دلیل عدم سرمایهگذاری لازم دولت قبل در پروژههای مربوط به افزایش و ازدیاد گاز، وجود پروژههای ناتمام متعدد، عدم توجه لازم به مشکل افت فشار در میادین گازی مختلف درسالهای گذشته، مواجه بوده است. در کنار آن، مصرف بالای گاز مشترکان در بخش خانگی به خصوص در فصل سرد سال، تأمین سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی را تحت تأثیر قرار داده است.
براین اساس، درسالهای قبل، با هدف جلوگیری از افت سوخت نیروگاهها، سوخت مایع زیادی همچون نفت گازو نفت کوره به نیروگاهها تزریق میشد. هرچندکه در دولت سیزدهم، وزارت نفت با هدف اجرای قانون هوای پاک، گامهای مهمی برداشت از جمله در پاییز و زمستان امسال. براساس اعلام وزارت نفت، با وجود افزایش 8 درصدی مصرف سوخت معادل نیروگاهها در پاییز ۱۴۰۱ نسبت به پاییز ۱۴۰۰ اما تحویل سوخت پاک گاز طبیعی به نیروگاهها به میزان ۲۳ میلیون مترمکعب در روز (معادل ۱۴ درصد نسبت به پارسال) افزایش داشته است.
ازاین رو، مصرف سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره در نیروگاهها ۴ میلیون لیتر در روز هم کاهش یافت. به این ترتیب، سهم سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره از ۲۴ درصد در پاییز ۱۴۰۰ به ۲۰ درصد در پاییز ۱۴۰۱ رسیده است. هماکنون از ۲۳ میدان گازی درکشور روزانه یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب گاز تولید میشود. حدود ۹۸۰ میلیون مترمکعب آن برای توزیع در شبکه مصرف به شرکت ملی گاز تحویل داده میشود. به عبارتی، مصارف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بیش از ۷۰ درصد از گاز تحویلی به شبکه انتقال کشور را به خود اختصاص دادهاند. گفته میشود که مجموع گاز تحویلی به شبکه درسال ۱۴۰۰ حدود ۲۶۹ میلیارد مترمکعب بود که ۱۲۲ میلیارد مترمکعب در بخش خانگی و تجاری و ۷۱ میلیارد مترمکعب در بخش نیروگاهی مصرف شده است.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق به تازگی گفته است: ازآنجا که سوخت اصلی نیروگاههای کشور سوخت گاز است، با افزایش مصرف این سوخت در بخش خانگی وتجاری، ناچار به استفاده از سوخت مایع هستیم.
ناگفته نماند که بر اساس اعلام مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، علت آلودگی هوا در شرایط فعلی مازوتسوزی نیست.
هرچندکه از بین ۱۶ نیروگاه بخاری در کشور ۱۴ نیروگاه مازوتسوزی دارند اما به عنوان نمونه تا دو سال گذشته درتبریز مازوتسوزی نداشتیم اما آلودگی هوا وجود داشت. در این مواقع میتوان گفت مصرف مازوت عامل ایجاد آلودگی هوا نیست اما میتواند در شهرهایی که در مجاورت نیروگاهها هستند، تشدیدکننده آلودگی هوا باشد. درحال حاضر سالانه ۷ میلیون نفر جان خود را به علت آلودگی هوا یا دلایل منتسب به آن از دست میدهند.
بر اساس آمار، سال گذشته ۲۱ هزار نفر در ۲۷ شهر کشور جان خود را به علت آلودگی هوا از دست دادهاند.
با این حال، دولت سیزدهم بهمنظور افزایش تولید و کیفیت فرآوردههای نفتی در کشور، ۲۰میلیارد دلار سرمایهگذاری را در دستور کار دارد.
سرمایهگذاری سنگین برای افزایش کیفیت فرآوردههای نفتی، تنها یکی از اقدامات بیشمار وزارت نفت دولت سیزدهم باهدف بهبود کیفیت هوا و رعایت قانون هوای پاک بوده که براین مورد، میتوان دهها برنامه مهم دیگر در دست اقدام این وزارتخانه را نیز افزود.
اقداماتی که دولت قبل باید در طول هشت سال انجام میداد اما از اجرای آنها شانه خالی کرد.
صندوق پژوهش و فناوری نیرو تشکیل میشود
وزیر نیرو گفت: برنامهریزی برای تبدیل صندوق پژوهش و فناوری صنعت برق و انرژی به صندوق پژوهش و فناوری نیرو در جهت توسعه منابع و تسهیلات به همه بخشهای صنعت آب و برق در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.
علیاکبر محرابیان در جلسه پانزدهم ستاد راهبری و هماهنگی حمایت از تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین در صنعت آب و برق، افزود: «حمایت از شرکتهای دانشبنیان باید بر اساس نیاز صنعت و برای حل مسائل وزارت نیرو متمرکز بوده و لازم است در اینخصوص اولویتبندی مسائل آب و برق صورت گیرد». وی خاطرنشان کرد: بررسی روند توسعه صنعتی در کشورهای پیشرفته و همچنین ایران نشان میدهد که علم، پژوهش و فناوری میتواند نقش مؤثری در پیشرفت همهجانبه کشور و رشد تولید ناخالص ملی ایفا کند.
وزیر نیرو گفت: آمارها همچنین نشاندهنده پیشرفت محسوس کشور در حوزه علم و پژوهش است.
محرابیان افزود: دستاوردهای علمی باید تبدیل به محصول فناورانه شده و حمایتهای دولت و سایر ارکان حاکمیتی از عناصر زیستبوم نوآوری در جهت رفع نیازمندیهای صنعتی و اقتصادی کشور باشد.
وی خاطرنشان کرد: توسعه کمی و کیفی شرکتهای دانشبنیان در وزارت نیرو با همین رویکرد، بویژه در محورهای بهینهسازی و مدیریت مصرف، رشد بهرهوری و کاهش تلفات، هوشمندسازی و تکمیل زنجیره ارزش صنعت آب و برق موردتوجه قرار دارد.
بهرهبرداری از ۸ میلیارد دلار طرح نیمهتمام صنعت نفت
وزیر نفت ضمن برشمردن برخی اقدامهای جهادی وزارت نفت در دولت سیزدهم به بهرهبرداری از طرحها و پروژههایی با اعتباری بالغ بر ۸ میلیارد دلار تا پایان امسال خبر داد. بهگزارش شانا، جواد اوجی با بیان اینکه به فضلالهی در سال ۱۴۰۱، ۸ میلیارد دلار طرحهای نیمهتمام تکمیل میشود، گفت: این پروژهها سالهای زیادی بلاتکلیف مانده بود و جزو اولویتهای افزایش تولید نفت و گاز، افزایش ظرفیت پالایشی گاز، خطوط انتقال گاز، مجتمعهای پتروشیمی، همچنین جمعآوری گازهای مشعل و گازرسانی بهشمار میرفت که وزارت نفت تکمیل آنها را در اولویت گذاشت.
۴۰ هزار مشترک تهرانی پاداش خوش مصرفی میگیرند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: ۴۰ هزار قبض (معادل سه درصد مشترکان) از یک میلیون و ۱۰۰ هزار قبض صادر شده، خوش مصرف شده و پاداش دریافت خواهند کرد. محمدرضا بختیاری افزود: مشترکان پرمصرفی که مصارفشان را به خط الگو یا زیر الگو رسانده باشند بهازای هر مترمکعب ۳ هزار و ۶۶۲ تومان پاداش دریافت میکنند و این پاداش خوش مصرفی در قبض ماه آیندهشان اعمال خواهد شد. وی ادامه داد: طرح پاداش مشترکان خوش مصرف آب به دستور وزیر نیرو اجرا شده است.
نفت روسیاه شد
رشد مطلوب اشتغال امریکا در دسامبر نتوانست به قیمت نفت برای حفظ روند افزایشی در معاملات روز جمعه کمک کند و بازارهای نفت با بزرگترین کاهش هفتگی در یک ماه گذشته روبهرو شدند. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت در بازار نیویورک با ۱۰ سنت معادل ۰.۱ درصد افزایش در ۷۳ دلار و ۷۷ سنت در هر بشکه بسته شد، در حالی که ابتدای معاملات تا مرز ۷۵ دلار و ۴۵ سنت پیشروی کرده بود. شاخص نفت امریکا برای کل هفته هشت درصد کاهش ثبت کرد که بزرگترین کاهش هفتگی از هفته منتهی به دوم دسامبر بود. این کاهش هفتگی پس از ریزش ۱۰ درصدی شاخص وست تگزاس اینترمدیت در روزهای سهشنبه و چهارشنبه روی داد که بدترین رکورد معاملات دو روز نخست سال برای این شاخص از سال ۱۹۹۱ بود.