اگر تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده «بایدن» ایمن نشود
خطرات سایبری رئیسجمهوری امریکا را تهدید میکند
میثم لطفی - «جو بایدن» بهعنوان چهل و ششمین رئیسجمهوری امریکا به جدیدترین و بهترین فناوریهای موجود در جهان دسترسی دارد، ولی اگر بخواهیم فناوری های شخصی که در زندگی روزمره استفاده میکند را مورد بررسی قرار دهیم از او ناامید خواهیم شد. تجهیزات الکترونیکی پیرامون رئیسجمهوری ایالات متحده مهمترین اهداف هکرهای جهان هستند و به همین خاطر تمام ابزارهایی که بایدن به کار میبرد از فیلترهای امنیتی بسیار دقیق عبور میکنند.
حدود دو دهه قبل نگرانی چندانی در مورد فناوریهای کاربردی مخصوص رئیسجمهوری امریکا وجود نداشت و تا آن زمان شبکههای رایانهای و گوشیهای غیرهوشمند تنها ابزارهایی محسوب میشدند که امکان هک شدن آنها وجود داشت. آن زمان، رئیسجمهوری نیازی به استفاده از تلفن همراه نداشت و از طریق یک خط ایمن با هر شخصی در هر نقطه از دنیا ارتباط مستقیم برقرار میکرد ولی هماکنون شرایط تغییر کرده است و «بروس اشنایر» از محققان مرکز «هاروارد کنِدی» در این خصوص میگوید «احتمال اینکه روسیه رهبرهای بزرگ جهان را مورد هدف سایبری قرار ندهد صفر است.»
همه فناوریهای بایدن
از سال 2009 میلادی که «باراک اوباما» سکان ریاست جمهوری امریکا را در دست گرفت شرایط تغییر کرد و از آنجا که او علاقه زیادی به گوشی هوشمند بلک بری خود داشت، هفتههای طولانی با مشاوران امنیتی کاخ سفید مشاجره کرد تا آنها را راضی کند که گوشی خود را نگه دارد و آن را با گوشی مخصوص رئیسجمهوری عوض نکند. این جدلها در نهایت به نفع اوباما تمام شد و او توانست از طریق این گوشی با کارمندان ارشد و گروههای کوچک دوستان خود در تماس باشد. از آن زمان به بعد کمکم امکان استفاده از انواع مختلف فناوریهای شخصی که رؤسای جمهور تمایل به استفاده از آنها داشتند فراهم شد و البته مشکلات امنیتی هم بهدنبال آن افزایش یافت.
زمانی که سال 2010 میلادی برای نخستین بار از رایانه لوحی آیپد اپل رونمایی شد، رئیسجمهوری امریکا اعلام کرد که حتماً باید یک دستگاه از آن را در اختیار داشته باشد. بنابراین مشاوران امنیت ملی امریکا دستگاهی با نام «اوباماپَد» ارائه کردند که نسخه سختتر و ایمنتر آیپد بود.
«آری شوارتز» مقام ارشد امنیت سایبری شورای امنیت ملی امریکا در زمان دولت اوباما در این خصوص گفت: «در دولت اوباما استفاده از آیپد مخصوص با تغییرات ویژه اعمال شده روی آن برای کارمندان ارشد کاخ سفید معمول بود.» ولی این ابزار هم اکنون قدیمی شده است و محصولات پیشرفتهتری جای آن را گرفتهاند.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهوری بود که در بین فناوریهای مختلف بیش از همه به شبکه اجتماعی توئیتر علاقه نشان میداد و البته تأکید فراوان بر استفاده از تجهیزات الکترونیکی شخصی خود داشت. او سالهای نخست ریاست جمهوری از گوشی شخصی خود استفاده میکرد و سپس به اصرار مشاوران امنیتی، آن را با گوشی مخصوص رئیسجمهوری تعویض کرد.
در حالی که تا حدود یک دهه پیش استفاده از گوشی هوشمند شخصی خواب را از چشمان مشاوران امنیتی گرفته بود، این روزها اینترنت اشیا (IoT) به یک کابوس شبانهروزی برای آنها تبدیل شده است و در این میان «جو بایدن» رئیسجمهوری جدید تأکید زیاد بر استفاده از تمام گجتهای شخصی خود دارد. چندی پیش عکسی از این رئیسجمهوری 78 ساله منتشر شد که یک دستگاه ساعت هوشمند «اپل واچ» در دست داشت و سپس افراد نزدیک به او اعلام کردند که بایدن در طول روز با دوچرخه ثابت هوشمند ورزش میکند که این دستگاه به یک نمایشگر رایانهای، دوربین دیجیتال و میکروفن مجهز است و تمام آنها به اینترنت متصل هستند ولی آیا این وسایل ایمن هستند؟ اشنایر در این خصوص توضیح داد: «شما میتوانید هرگونه اصلاحیه سختافزاری مانند حذف دوربین را روی دورچرخه ثابت انجام دهید و آژانس امنیت ملی (NSA) امریکا وظیفه تمام این اصلاحیهها و ایمنسازیها را برعهده دارد.» با اینکه اقدامات مقامات امنیتی امریکا میتواند این تجهیزات را ایمن کند، ولی این ابزارها باز هم میتوانند هدف هکرها قرار بگیرند. «هربرت لین» از دانشگاه استنفورد بر این باور است که تمام تجهیزات الکترونیکی موجود در جهان را میتوان هک کرد و بنابراین ابزارهای شخصی رئیسجمهوری امریکا هم در خطرند.
کابوس امنیت فناوری
شاید ایمنترین اقدام این باشد که به هیچ وجه هیچ ابزار الکترونیکی را مورد استفاده قرار ندهیم. بر این اساس همانطور که دو رئیسجمهوری قبلی پذیرفتند، بایدن هم باید استفاده از تجهیزات الکترونیکی محبوب خود را محدود کند.
«ایوان اسنوس» نویسنده کتاب زندگینامه آقای بایدن توضیح داده است که او همچنان از اپلیکیشن «اپل نیوز» برای خواندن اخبار استفاده میکند که این مسأله هم میتواند مشکل آفرین باشد. به عقیده مدیر اسبق شورای امنیت ملی امریکا، ایمن کردن نرمافزارها بسیار دشوارتر از سخت افزارها صورت میگیرد.
او میگوید: «حفظ امنیت سایبری در بخش نرمافزاری دشوارتر است، زیرا این روزها نرم افزارها با فاصله زمانی زیاد بهروز میشوند. همه چیز میتوانند یک آسیبپذیری بالقوه را در خود همراه داشته باشند؛ از اپلیکیشن «اپل نیوز» گرفته تا دیگر نرمافزارها و سختافزارهایی که رئیسجمهوری از آنها استفاده میکند.»
اواخر سال گذشته اخباری مبنی بر به خطر افتادن شبکههای دولتی ایالات متحده توسط هکرهای روسی منتشر شد و سپس کارشناسان در گزارشهای بعدی اعلام کردند عملیات هکری گسترده «سولار ویند» به وزارتخانه های خزانهداری، بازرگانی و سرویس امنیت داخلی امریکا باعث شد اطلاعات حساس آنها به خطر بیفتد. نکته نگرانکنندهتر این بود که هکرها بیسروصدا برای مدت طولانی در شبکه این سازمانهای دولتی حضور داشتند و هیچ کس از فعالیت آنها خبر نداشت. سناریوی نگران کنندهای که از همان ابتدا در این زمینه مطرح شد این بود که بازیگران خارجی بهدنبال ایجاد شکاف در امنیت سایبری ایالات متحده هستند تا در نهایت بتوانند به تجهیزات شخصی رئیسجمهوری این کشور دسترسی پیدا کنند.
اخبار مربوط به این عملیات هکری گسترده در شرایطی منتشر شد که پیروزی بایدن در چهل و ششمین انتخابات ریاست جمهوری امریکا قطعی شده بود و این مسأله تیم امنیتی او را بسیار نگران کرد. پس از این اتفاقات «هربرت لین» از دانشگاه استنفورد در پیامی گفت: «فرض کنید آیفون رئیسجمهوری امریکا هک شده است. در چنین شرایطی چراغ راهنمای هکرها در جیب رئیسجمهوری امریکا میتواند همه اطلاعات مورد نیاز آنها را در اختیارشان بگذارد.» از آنجایی که رسانههای خبری از «جو بایدن» بهعنوان قدرتمندترین فرد در قدرتمندترین کشور جهان یاد میکنند، حتی احتمال هک شدن گوشی هوشمند او هم میتواند یک معضل بزرگ باشد. سناریوی نگران کننده این است که هکرها بتوانند به هر یک از تجهیزات الکترونیکی که رئیسجمهوری امریکا از آنها استفاده میکند دسترسی داشته باشند و هیچ کس هم از این مسأله باخبر نشود.
پانزدهم فوریه در امریکا بهعنوان «روز رئیسجمهور» شناخته میشود و در این راستا آژانس امنیت ملی این کشور قصد دارد این هفته فهرست تجهیزات الکترونیکی کاملاً ایمن شدهای که «جو بایدن» از آنها استفاده میکند را در حالی منتشر کند که ادعا میشود احتمال هک شدن آنها تقریباً صفر است. باید توجه داشت بجز ابزارهای شخصی موبایلی، رئیسجمهوری امریکا در دفتر کار، اتومبیل لیموزین، بالگرد و هواپیمای مخصوص خود به تجهیزات و فناوریهای ویژه دسترسی دارد که هر کدام از آنها میتوانند خطرات امنیتی فراوانی را با خود حمل کنند.
تفاوت لپ تاپ، نوت بوک و اولترابوک
شاید بسیاری از کاربران که با واژههای لپ تاپ، نوت بوک و اولترابوک مواجه میشوند و تفاوت این دستگاه ها را با یکدیگر ندانند و حتی برخی فکر میکنند که همه آنها یکسان هستند اما اینطور نیست حتی اگر تفاوتها بسیارجزئی باشند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع با ما همراه باشید.
لپ تاپ
لپ تاپها دستگاههایی هستند که با هدف جایگزین شدن برای کامپیوترهای دسکتاپی و خانگی ابداع شدهاند و البته قابلیت حمل نیز هم دارند. سخت افزار لپ تاپها تقریباً مشابه همین کامپیوترهای خانگی است و عملاً با کوچکتر شدن ابعاد آن، کاربر میتواند براحتی آن را جابه جا کند.
نوت بوک
واژه نوت بوک برگرفته از دوران اوایل تولید این دستگاهها بود. در آن دوران نوت بوکها با حذف برخی از امکانات، نسخهای باریک تر، سبکتر و کوچکتری از لپ تاپها بودند.
اولترابوک
اولترابوکها (Ultrabook) نسخهای پیشرفته از لپ تاپها هستند. اولترابوکها بسیار شبیه نوت بوکها یا لپ تاپها هستند اما تفاوت مهمی که با آنها دارند، سبکتر و کم وزنتر بودن آن هاست. در نسلهای جدید، وزن اولترابوکها کمتر از ۱٫۵ کیلوگرم شده است و بسیار هم نازک (کمتر از ۲ سانتی متر) هستند. اولترابوکها بهدلیل کاهش عرض و وزن معمولاً درایو نوری هم ندارند.
تفاوت لپ تاپ و نوت بوک
در گذشته نوت بوکها کوچکتر و سبکتر از لپ تاپها بودند اما با پیشرفت تکنولوژی، این تفاوت به حداقل رسیده است و دیگر نمیتوان تفاوت خاصی بین این دو سیستم قائل شد. اما هنوز هم معمولاً لپ تاپها نسبت به نوت بوکها سایز بزرگتری دارند. همچنین در تفاوت لپ تاپ و نوت بوک لازم به ذکر است که انتخاب نام این کامپیوتر به سلیقه تولیدکننده هم بستگی دارد. به طور مثال یک تولیدکننده از عبارت نوت بوک برای محصولات خود استفاده کند و شرکتی همان محصولات مشابه را به اسم لپ تاپ معرفی کند. اندازه صفحه برای این دسته معمولاً در محدوده ۱۲ تا ۱۸ و به طور میانگین ۱۵ اینچ است و با سختافزار خود قادر به انجام کارهای مختلف هستند.
تفاوت اولترابوک با لپ تاپ و نوت بوک
اولترابوکها بسیار باریکتر و سبکتر هستند و مناسب افرادی است که مجبورند دفعات زیادی سیستم خود را حمل کنند. از نظر اندازه صفحه نیز معمولاً در محدوده ۱۱ تا ۱۵ اینچ قرار دارند. اما تفاوت لپ تاپ و اولترابوک فقط در ظاهر نیست. به طور مثال اولترابوک درایو دیویدی ندارد. از نظر قدرت پردازشی هم معمولاً برای فعالیتهای سبک ایده آل است. همچنین اولترابوکها برای سبکتر ونازکتر بودن از پردازندههای ضعیفتر استفاده میکنند که باعث میشود نسبت به لپ تاپ ضعیفتر باشند. این دستگاهها از نظر باتری هم تفاوتهایی دارند. اولترابوکها برای محدودیتهای خود از باتری ضعیفتر (با حجم کمتر) استفاده میکنند.
حفظ امنیت سیستم با یک کلیک
این روزها با افزایش فعالیت هکرها، احتمال هک شدن کامپیوترها بسیار بیشتر شده به همین دلیل هم بازار نرمافزارهای امنیتی داغ است. یکی از این نرم افزارها Symantec Endpoint Encryption یک مجموعه کامل امنیتی است که توسط کمپانی بزرگ Symantec تولید شده است.
از محصولات معروف این کمپانی در گذشته میتوان به نرمافزار ضد ویروس Norton و بسته امنیتی Norton 360 اشاره کرد. این مجموعه امنیتی از ابزارهای مختلفی برای برقراری امنیت و حفظ ثبات در سیستم تشکیل شده است که از آنها میتوان به ابزارهایی نظیر برنامه ضد ویروس، نابود کننده برنامههای جاسوسی، ابزار برقراری امنیت و حفاظت از شبکه و… اشاره کرد.
این نرمافزار قدرتمند با جمعآوری تمام ابزارهای مورد نیاز برای حفاظت از سیستم به کاربران توانایی برقرار کردن امنیت مناسب را میدهد. از قابلیتهای نرم افزار امنیت سیستم Symantec Endpoint Protection میتوان به قابلیت شناسایی انواع آلودگیها viruses, worms, Trojans, spyware, adware, bots و... اشاره کرد.
این نرم افزارهمچنین دارای ابزار مرکزی برای کنترل قسمتهای مختلف برنامه و همچنین ابزارهای ضد ویروس و ضد جاسوسی است. از دیگر توانمندیهای این نرم افزار، می توان به توانایی حفاظت از سیستم در مقابل مشکلات مختلف امنیتی اشاره کرد. همچنین این اپ سازگار با نسخههای مختلف سیستم عامل ویندوز است و بخشی دیگر از توانمندیهای آن نیز قدرت بالا و استفاده آسان از نرم افزار به شمار میرود.
اگر شما هم علاقه مندید تا این نرم افزار را در اختیار داشته باشید و امنیت سیستم خود را تضمین کنید میتوانید آن را بهصورت رایگان از وب سایت پی سی ورلد به آدرس WWW.P30world.com بارگذاری کنید.
30 بهمن آخرین مهلت برای دریافت مجوز پیام رسان
در راستای اجرای مصوبه شورای عالی فضای مجازی درخصوص سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی، متقاضیان دریافت مجوز پیامرسان اجتماعی تا ۳۰ بهمن ماه مهلت دارند برای ثبتنام اقدام کنند.
به گزارش ایسنا، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی پیش تر در مردادماه سالجاری از ابلاغ سند سیاستها و الزامات کلان حمایت از رقابت و مقابله با انحصار سکوهای فضای مجازی خبر داده بود. وی در خصوص اهداف این سند تصریح کرد: مرکز ملی فضای مجازی با اهداف «استفاده از فرصتها و ظرفیتها و مقابله با آسیبها و تهدیدات ناشی از تحولات پرشتاب عرصه فضای مجازی»، «انتظامبخشی و مدیریت ابعاد و مسائل نوپدید این فضا»، «تضمین حفاظت حداکثری از حقوق کسبوکارها» و «برنامهریزی همهجانبه برای بهبود شرایط کسبوکار مرتبط با فناوریهای مجازی» در صدد تدوین سازوکاری برآمد که علاوه بر حمایت از رقابت و مقابله با شکلگیری انحصار در بازار سکوهای فضای مجازی و کاهش موانع ورود کسبوکارهای نوپا به بازار سکوها، ارتقاء کیفیت و مطلوبیت خدمات ارائهشده به کاربران را نیز مدنظر قرار دهد. رئیس مرکز ملی فضای مجازی اظهار کرد: مفاد سند، مصادیق اقدامات ضد رقابتی در بازار کسبوکارهای فضای مجازی را روشن ساخته، از طریق ایجاد و ارتقاء شفافیت، ارائهدهندگان خدمات سکو را از تبعیض قائل شدن میان کسبوکارهای بهرهبردار منع کرده، با سوءاستفاده از قدرت و موقعیت بازار برای محدودسازی رقبا مقابله کرده و ادغامها و تملکهایی که انحصار را تقویت میکنند، محدود خواهد ساخت. در این راستا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در اطلاعیهای اعلام کرد: در راستای اجرای مصوبه شورای عالی فضای مجازی درخصوص سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی، متقاضیان دریافت مجوز پیامرسان اجتماعی تا ۳۰بهمن سالجاری مهلت دارند با مراجعه به پورتال سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به آدرس www.cra.ir در بخش خدمات الکترونیک، سامانه ثبت اطلاعات پیامرسان، برای ثبتنام اقدام کنند.
شکایت آمازون از دادستان نیویورک
آمازون از دادستان ایالت نیویورک شکایت کرده تا تحقیقات درباره رعایت استانداردهای ایمنی مربوط به کووید۱۹ را در ۲ انبار این شرکت متوقف کند.
بهگزارش مهر، آمازون از «لتیتیا جیمز»، دادستان ایالت نیویورک بهدلیل تحقیقات درباره نگرانیهای مربوط به ایمنی کووید ۱۹ در ۲ انبار خود شکایت کرده است. در این شکایت نامه آمازون ادعا میکند جیمز سعی دارد ثابت کند این شرکت استانداردی ناهماهنگ و ناعادلانه در خصوص ایمنی محل کار دارد، در همین راستا از دادگاه خواستار توقف تحقیقات شده است. به نظر میرسد این خرده فروشی آنلاین تلاش دارد از هرگونه اقدامات قانونی از سوی دادستانی ایالت جلوگیری کند و ادعا میکند این مقام اختیارات قانونی برای تحقیق درباره ایمنی محل کار را ندارد. علاوه بر آن، آمازون ادعا میکند جیمز پروتکلهای ایمنی که این شرکت طی دوران پاندمی ایجاد کرده را نادیده میگیرد. یکی از بازرسان شهر نیویورک در مارس ۲۰۲۰ میلادی اعلام کرد در انبار واقع در استاتن آیلند (یکی از مراکز مورد تحقیق) در هیچ حوزهای نگرانی وجود ندارد. آمازون در این شکایت نامه ادعا میکند دادستان ایالت نیویورک تهدید کرده در صورت برآورده نشدن خواستههایش از شرکت شکایت میکند. خواستههای وی مواردی شامل یارانه برای حملونقل با اتوبوس و بازگرداندن کارگری است که این شرکت بهار گذشته اخراج کرده بود. این کارگر «کریس اسمالز» نام دارد و ادعا میکند بهدلیل رهبری اعتراضات در انبار از شغل خود اخراج شده است. اما خرده فروشی آنلاین ادعا میکند دلیل اخراج او حضور در یک تظاهرات در زمانی بوده که مرخصی قرنطینه کووید ۱۹ استفاده میکرده است.